Idealan za početnike: Recept za fokaču za koji vam neće biti potreban starter za tijesto
Iako je za njenu originalnu recepturu potreban starter za tijesto kojeg je potrebno danima prije praviti, pronašli smo nešto jednostavniji recept gdje je potrebna samo suhi kvasac te kao takav idealan je za početnike.
Za tijesto je potrebno:
- 250 grama brašna
- 200 mililitara vode
- jedna vrećica suhog kvasca
- jedna supena kašika meda
- jedna supena kašika maslinovog ulja
- jedna ravna supena kašika soli
Ostali sastojci:
- cherry paradajz
- maslinovo ulje
- masline
- sol (po mogućnosti krupno mljevena)
- začini po želji (npr. ruzmarin, sitno sjeckani bijeli luk i sl.)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto, ali nemojte mijesiti tijesto. Ostavite da se tijesto diže 15 minuta pa premijesite ga i ponovo ostavite tijesto da se diže još 15 minuta, ako nakon toga ga premijesite još jednom i ostavite da se ponovo diže sat i 30 minuta.
Tijesto sve vrijeme mora ostati ljepljivo. Kada prođe sat i 30 minuta, prebacite tijesto u nauljenu tepsiju ili kalup za hljeb ostavite da se diže barem još 45 minuta.
Potom je oblikujte mokrim rukama i ubacite paradajz, masline i začine, a na kraju dodajte i sol. Pecite je na 220 stepeni između 20 i 25 minuta.