Isprobajte ružice s čokoladnom kremom i lješnjacima: Nešto drugačiji recept Nene Svjetlanovića
Svjetlanović je svojoj verziji ružica dodao čokoladnu kremu, koju je pritom sam napravio, a kako sam kaže "zadovoljan je kako je ova izvedba ispala".
"Obzirom da se ja ne mogu laktati s tetama koje ružice i ostale kolače prave čitav život, preostalo mi je da opet izvodim svoje karafeke. Ja sam zadovoljan prvom verzijom, vi slobodno malo podebljajte količinu čokoladne kreme ako budete pravili", poručio je u objavi.
U nastavku donosimo recept za Neninu verziju omiljenog slatkiša.
Sastojci: 500 g kore, 200 g puter, 300 g lješnjaka. Za agdu: 250 ml vode, 400 g šećer, 500 ml mlijeko. Za namaz: 120 g lješnjaka, (ispeći 180 c 15 min i oguliti), 130 g šećera u prahu, 2 kašike neutralnog ulja, 35 g kakao praha, 1 g soli, 100 g mliječne čokolade, 50 g kajmaka.
Priprema: Puter je potrebno istopiti i procijediti. Za agdu šećer i vodu kuhati 10 minuta pa dodati 500 ml mlijeka i ostacima od procijeđenog putera.Za čokoladni namaz potrebno je ispeći lješnjake, oguliti ih, polovinu samljeti pa dodati otopljenu čokoladu, šećer u prahu, ulje, so. Na kraju kad se sve sjedini dodati slatki kajmak.
Polovinu lješnjaka potrebno je isjeckati, a ostatak samljeti pa sjediniti s 300 grama šećera. Potom kore premazati puterom i redati mješavinu lješnjaka. Na drugu i četvrtu dodati krem, a potom ih zarolati pa isjeći na komade debljine 2,5 centimetra. Kad se ispeku preliti ih hladnom agdom.