Jeste li ikada probali ćorpitu, ovako se priprema ovo staro bosansko jelo
Osim dobro poznatih pita kao što su sirnica, burek, zeljanica, postoje i ona jela za koje mnogi nikada nisu ni čuli, a još manje probali. Jedno takvo je gotovo zaboravljena ćorpita, staro bosansko jelo s piletinom.
U nastavku vam donosimo recept i detaljne upute za pripremu ovog gotovo zaboravljenog tradicionalnog jela.
Potrebni sastojci:
-
šest bataka s karabatakom
-
tri glavice crvenog luka
-
so,
-
crvena začinska paprika
-
biber
Sastojci za jufku:
-
600 grama brašna,
-
dvije male kašičice soli
-
300 mililitara vode
- 150 grama putera
Sastojci za preljev:
-
litar vode
-
dvije kocke pileće supe
-
so
- ulje
Način pripreme
Prvo umijesite jufke tako što ćete pomiješati brašno, so i vodu. Potom dodajte i puter pa umijesite tijesto. Ostavite da odstoji par sati u frižideru.
Dok se tijesto odmara u frižideru, pripremite nadjev. Karabatak i batak odvojite, isjecite na sitne komade. Potom isjeckajte luk te ga pomiješajte s piletinom dodajete začine pa sve dobro izmiješajte.
Potom razvite jufke te ih isjecite na veće kocke. U svako polje stavite po karabatak ili batak sa filom, umotajte i takav smotuljak stavljajte u pleh koji ste pouljili.
Pecite pitu oko pola sata na 200 stepeni, a zatim je zalijte vrelom supom koju ste dobili od vode i kockica za supu. Vratite ćoravu pitu u rernu pa je pecite još petnaest minuta.