Da zamiriše dom
70

Kako se pravi halva? Tradicionalna slastica priprema se uoči ramazana

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Povodom mubarek dana muslimani tradicionalno pripremaju halvu, stoga će večeras uoči ramazana u mnogim domovima zamirisati ova slastica.

Večeras, s akšam-namazom, ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti, mjesec naših duhovnih uzleta i velikih nadanja.

Musliman u našoj zemlji uoči ramazana pripremaju jednostavno slatko jelo koje se pravi od brašna, masti ili šećera te uz orahe ili druge dodatke.

U osmanskom periodu ovu slasticu su pravile i prodavale halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. godine u Sarajevu su imali posebnu čaršiju halvadžiluk. Tim poslom su se najviše bavili Makedonci, Albanci i Gorani.

Potrebni sastojci:

  • 100 gr maslaca ili margarina

  • 100 gr brašna

  • 100 gr sećera

  • 200 ml vode

  • 1 vanilin šećer

  • orasi ili kokos za dekoraciju

Način pripreme:

Rastopiti 100 grama maslaca, zatim dodajte 100 grama brašna te smjesu konstantno miješati 10 minuta, pri tom vodito računa da halva ne zagori.

U drugu šerpu stavite 200 mililitara vode i 100 grama sećera te dodajte i jednu kesicu vanilinog šećera te to sve pustite da prokuha.

Potom agdu dodajte u smjesu maslaca i brašna. Nakon nekoliko sekundi počnite miješati smjesu da se ne stvore grudvice.

Po završetku, halvu ostavite nekoliko minuta da se ohladi, a potom je oblikujte pomoću kašike. Na kraju komade halve ukrasite sitno isjeckanim orahom ili kokosom.