Čak i ako niste vješti
47

Kolač bez jaja: Jeftin i preukusan desert koji uspije baš svaki put

Klix.ba
© Shutterstock
© Shutterstock
Kad vam u frižideru nestane jaja, a jede vam se nešto slatko, ovaj je kolač pravi odabir jer sve sastojke sigurno imate kod kuće.

Ako ste ljubitelj finih kolača s okusom čokolade evo zaista izvrsnog recepta kojeg nikako ne bi smjeli propustiti. Čokoladna fantazija poznata i pod nazivom "Crnac bez jaja" jedan je od onih kolača koji su stvoreni za uživanje.

Sastojci

Biskvit

  • 400 ml jogurta
  • 200 g šećera
  • 300 g glatkog brašna
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 30 g kakaa
  • 2 kašikice sode bikarbone

Glazura

  • 150 g maslaca
  • 150 g tamne čokolade
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlijeka

Priprema

  1. Napravite biskvit Rernu zagrijte na 185 stupnjeva. Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu stavite u posudu i miješajte električnim mikserom 2 do 3 minute da nastane glatka smjesa.

Izlijte je u lim za pečenje dimenzija 20×30 centimetara kojeg ste premazali s malo ulja i posipali brašnom kako se biskvit ne bi zalijepio. Pecite 20 do 25 minuta.

  1. Prelijte glazurom

Na pari rastopite maslac, pa dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne rastopi. Dodajte šećer i mlijeko i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

Ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom.