Sastojci za prvu smjesu:
- dva žumanceta
- dvije kašike šećera
- jedna vrećica vanilin šećera
- dvije kašike mlijeka
- jedna kašika ulja
- četiri pune kašike brašna
- pola vrećice praška za pecivo
Sastojci za drugu smjesu:
- četiri bjelanceta
- pola vrećice praška za pecivo
- tri kašike šećera
Priprema:
Za početak mikserom umutite žumanca sa šećerom dok ne dobije pjenastu strukturu. Potom lagano sipajte suhe sastojke i nastavite mutiti. Ne smiju ostati grudvice. Potom u drugoj posudi mikserom umutite bjelance s praškom za pecivom postepeno dodavajući šećer. Mutite dok se ne smjesa ne pretvori u čvrst snijeg.
Nakon što umutite obje smjese, spojite ih tako što ćete u smjesu od žumanceta postepeno laganim pokretima dodavati smjesu bjelanceta. Nemojte previše mutiti da se smjesa ne bi spustila.
Naredni korak je da uključite ringlu na srednju temperaturu i stavite na nju dublju tavu gdje ćete papirnim ubrusom prebrisati površinu s malo ulja. Stavljate smjesu većom kašikom i poklopite ih poklopcem tave. Ostavite da se tako peku oko pet minuta.
Nakon toga maknite poklopac i na svaku palačinku dodajte još po jednu kašiku smjese. Okrenite ih pa pecite još pet minuta. Palačinke bi trebale ostati svijetle boje.