Kokosovo mlijeko se pravi od bijelog mesnatog dijela zrelog smeđeg kokosa i koristi se u mnogim tradicionalnim kuhinjama širom svijeta. Ima gustu konzistenciju i bogatu, kremastu teksturu i ne treba ga miješati s kokosovom vodom.
Da biste uspješno pripremili kokosovo mlijeko potrebni su vam snažan blender, vrećica za cijeđenje biljnih mlijeka, sladilo po želji oštar kuhinjski nož i čekić (ako koristite svježi kokos).
Potrebni sastojci
-
meso jednog kokosa
-
četiri šolje vode
Način pripreme:
Prije bilo kakve pripreme, potrebno je otvoriti tvrdi kokosov orah. Nakon što se orah otvori, izvadite meso kokosa i stavite u blender. Dodajte mu četiri šolje vode pa sve dobro izblendajte. Vrlo brzo dobit ćete svježe kokosovo mlijeko.
Iako je najukusnije bez bilo kakvih dodataka, dodajte mu po želji sladilo, začine poput cimeta ili kakao za čokoladno kokosovo mlijeko. Na kraju mlijeko procijedite kroz vrećicu za finiju teksturu.