Napravite šljivopitu po receptu naših nana i okusom se vratite u djetinjstvo
Ako imate domaće šljive napravite ovu zanimljivu šljivopitu po starom receptu naših nana, a ovaj okus će vas sigurno vratiti u djetinjstvo.
Šljivopita nije klasična pita, to je vrlo mekana pita, koja se uvijek servirala kašikom na tanjir, pa bi se nekad znalo dodati malo naribanih oraha, no možete ih i preskočiti.
Sastojci
-
800 g šljiva
-
100 g smeđeg šećera
-
100 g brašna
-
50 g gustina
-
cimet, muškatni oraščić
Šljive operite, očistite i prepolovite, te ih poredajte u već namašćenu tepsiju. Kad ih poredate, pospite ih najprije šećerom, pa zatim pomiješanom smjesom brašna i gustina. Na kraju pospite cimetom i naribajte malo muškatnog oraščića.
Gustin će pomoći da se šljive sjedine i malo zgusnu u svom soku koji budu otpustile tokom pečenja u rerni.
Pecite ih u zagrijanoj rerni 20-25 min.