Prženje tortilja čipsa na zraku traje samo nekoliko minuta, troši se mnogo manje ulja i omogućava vam da brzo pripremite hrpu vrućeg, hrskavog čipsa.
Neke masti (kao što je pačja mast) su skupe, ali korištenje u malim količinama nije nikakav luksuz. Mnogi prskaju tortilje sprejom za kuhanje, ali pačja mast ne dolazi u aerosol limenkama. Umjesto toga, tortilje treba premazati masnoćom, a zatim ih narezati na trouglove, začiniti i pržiti na zraku dok ne postanu hrskave.
Važno je masnoćom premazati cijele tortilje, jer će premazivanje masti osigurati da se čips ravnomjerno prži na zraku, a začinjavanje prije nego što odu u fritezu pomoći će da se sol zalijepi. Čips će biti hrskav, slan, malo dimljen i spreman za jelo za manje od 10 minuta.
Potrebni sastojci:
-
kukuruzne tortilje, koliko god želite
-
Otopljena pačja mast, oko 2 kašike na svakih 8 tortilja (možete koristiti bilo koju drugu mast po vašem ukusu.)
- Sol
Rasporedite tortilje i premažite s obje strane otopljenom pačjom masnoćom. Jednu stranu posolite, a zatim složite tortilje jednu na drugu. Koristeći rezač za pizzu ili veliki nož, isjecite tortilje na četiri jednaka dijela, poput pite.
Pržite čips na 180 stepeni četiri do šest minuta, dok čips ne porumeni i postane hrskav. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta na papirnim ubrusima prije serviranja. Na kraju uživajte u ukusnoj grickalici uz omiljeni film.