Imamo recept
124

Nekad jelo siromašnih, a danas vrhunski specijalitet: Napravite tradicionalnu hercegovačku puru

D. J.
Pura je jednostavno, tradicionalno jelo koje je podiglo generacije porodica u vremena kada se u mnogo čemu oskudijevalo.

Iako je nekad smatrana "hranom siromašnih" pura je i danas mnogima omiljeno jelo, a nerijetko se može naći i u restoranskim jelovnicima.

Ne treba miješati palentu s kukuruznim brašnom jer palenta je kukuruzno brašno koje je već termički obrađeno. Za pripremu hercegovačke pure bilo bi idealno imati domaće kukuruzno brašno mljeveno u mlinici.

Sastojci:

• 500 g kukuruznog brašna • 1 l vode • Soli • 1/2 l kiselog mlijeka

• 100 g masla • 5 režnja bijelog luka

Priprema

U posudu ulijte vodu, dodajte soli i pustite da proključa. Posuda koju odaberete treba biti dovoljno velika da ulivena voda ne zauzima više od dvije trećine posude.

Kada voda proključa, uspite kukuruzno brašno u vodu pazeći da brašno usipate u sredinu posude.

Nakon što ste usuli brašno u vodu, ostavite da ključa par minuta.

Potom ostavite sve da ključa u polupoklopljenoj posudi na laganoj vatri oko 40 minuta.

Nakon što je voda dovoljno iskuhala, možete zamiješati brašno i vodu ne sklanjajući posudu s vatre, pazeći da ne ostane suhih grudica brašna.

Za miješanje pure potrebno je dosta snage jer će smjesa postati jako gusta, a nakon ukuhavanja će mjestimično formirati grudice. Normalno je da se jedan dio kukuruznog brašna prilikom miješanja zalijepi za dno posude.

Lučnica

U posudu ulijte kiselo mlijeko, dodajte uprženo maslo i isjeckani bijeli luk.

Puru servirajte i prelijte lučnicom.