Nekad jelo siromašnih, a danas vrhunski specijalitet: Napravite tradicionalnu hercegovačku puru
Iako je nekad smatrana "hranom siromašnih" pura je i danas mnogima omiljeno jelo, a nerijetko se može naći i u restoranskim jelovnicima.
Ne treba miješati palentu s kukuruznim brašnom jer palenta je kukuruzno brašno koje je već termički obrađeno. Za pripremu hercegovačke pure bilo bi idealno imati domaće kukuruzno brašno mljeveno u mlinici.
Sastojci:
• 500 g kukuruznog brašna • 1 l vode • Soli • 1/2 l kiselog mlijeka
• 100 g masla • 5 režnja bijelog luka
Priprema
U posudu ulijte vodu, dodajte soli i pustite da proključa. Posuda koju odaberete treba biti dovoljno velika da ulivena voda ne zauzima više od dvije trećine posude.
Kada voda proključa, uspite kukuruzno brašno u vodu pazeći da brašno usipate u sredinu posude.
Nakon što ste usuli brašno u vodu, ostavite da ključa par minuta.
Potom ostavite sve da ključa u polupoklopljenoj posudi na laganoj vatri oko 40 minuta.
Nakon što je voda dovoljno iskuhala, možete zamiješati brašno i vodu ne sklanjajući posudu s vatre, pazeći da ne ostane suhih grudica brašna.
Za miješanje pure potrebno je dosta snage jer će smjesa postati jako gusta, a nakon ukuhavanja će mjestimično formirati grudice. Normalno je da se jedan dio kukuruznog brašna prilikom miješanja zalijepi za dno posude.
Lučnica
U posudu ulijte kiselo mlijeko, dodajte uprženo maslo i isjeckani bijeli luk.
Puru servirajte i prelijte lučnicom.