U samo par koraka
45

Oduševite ukućane: Brz i jednostavan recept za savršene krofne

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko ne možete da se odlučite koji desert da pripremite, predlažemo vam da napravite krofne. Postale su omiljena slastica mnogih, a njihova priprema ne zahtjeva puno vremena.

Želite li obradovati dragu osobu ili svoje ukućane ukusnom slasticom? Krofne su odlična ideja, a u nastavku vam donosimo njihov recept.

Potrebni sastojci:

– 700 grama brašna

– dva jajeta

– pet grama svježeg kvasca

– 50 ml ulja

– 200 ml mlijeka

– jedna kašičica soli

– jedna kašika šećera

– narendana korica limuna

– ulje za prženje

– šećer u prahu za posipanje

Način pripreme:

Brašno stavite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i izmrvljen kvasac. Dobro izmješajte i umijesite mekše tijesto.

Ako vam je previše rijetko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mlijeka. Napravite smjesu tako da se tijesto odvaja od zidova posude i da se ne lijepi.

Tijesto ostavite sat vremena da nadođe, potom ga podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom, pa čašom vadite krugove za krofne.

Ponovite postupak i s drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalijepile.

Pržene krofne stavite na kuhinjski papir kako biste upili višak masnoće.

Krofne možete puniti svojim omiljenim nadjevima, posuti šećerom u prahu ili preliti raznim glazurama. Uživajte u sočnim krofnama koje će oduševiti sve.