Slovenac napravio "pizza burek", imamo recept za ovo jelo koje je izazvalo raspravu na internetu
U opis videa napisao je kako je u pitanju balkanski pizza burek te kako je to jelo iznimno popularno u Ljubljani. Dodao je i da je njegov omiljeni burek onaj sa sirom, ali kako je i ova varijanta, sa sirom i rajčicama, zbilja odlična. Za pripremu je, rekao je, koristio kvalitetne sastojke koje inače stavlja na svoje pizze.
This is how to make a Balkan-style pizza burek!🍕It’s a dish/snack which is very popular, especially in the capital of Slovenia Ljubljana. My favourite Burek is with cheese but this one is a proper banger! I used the same great-quality ingredients I put on my pizza.Ingredients:For the filo dough:* 350g strong bread flour* 170g water* 5g olive oil* 4g salt* 15g sourdoughIf you don’t have time to make your filo just try to get one with the fewer ingredients possible… Package around 275-350g.For the sparkling water mixture:* 200g sparkling water* 20g oil* 2g saltFor the toppings:* 250-350g Fior di latte mozzarella* 400g can of San Marzano tomatoes* 4g Salt* Pecorino cheese* Fresh basil and oreganoInstructions:1. In a mixing bowl, combine the flour, water, olive oil, salt, and sourdough. Mix everything, and knead it for around 10 minutes to get a smooth elastic dough. Leave it covered at room temperature for 8 hours.2. After 8 hours, divide the dough into small 35g balls. Rest them for 1 hour and then roll them out to a paper-thin circle. Use a cornstarch & flour mixture so they don’t stick. Cut out rectangles or leave them in a circle shape.3. Preheat your oven to 215°C.4. Prepare the sparkling water mixture by combining sparkling water, oil, and salt.5. Grease your pan with olive oil to prevent sticking. Start laying the filo sheets and toppings as follows: * 3 empty filo pastry sheets * A bit of sparkling water mixture * Another empty filo pastry sheet * Toppings (mozzarella, San Marzano tomatoes, Pecorino cheese, fresh basil, and oregano) * Another empty filo pastry sheet * Sparkling water mixture * Fold into a circular shape and repeat the process until you use up all the filo sheets and toppings. * Finish with an empty filo pastry sheet on top. * Make a lot of holes with a toothpick and add the remaining sparkling water mixture.6. Bake the burek in the preheated oven for around 40 minutes or until the crust is golden brown.7. Remove from the oven and let it cool for a few minutes before slicing and serving if you can’t resist cut and eat immediately as I did😁#pizzaburek #burek #pizza
Posted by Rene's Pizza Place on Thursday, April 13, 2023
Sastojci:
- Pakiranje listova za pitu od 350 g
Za mješavinu gazirane vode:
- 200 ml gazirane vode
- 20 g ulja
- 2 g soli
Za nadjev:
- 250-350g mozzarelle
- 400 g konzeviranog paradajiza
- 4 g soli
- ovčiji sir
- svježi bosiljak i origano
Priprema:
Zagrijte rernu na 215°C. Pripremite mješavinu minarlane vode tako da pomiješate mineralnu vodu, ulje i sol. Namažite tepsiju maslinovim uljem da se ne lijepi.
Počnite postavljati listove i preljeve na sljedeći način:
- 3 prazna lista
- malo mješavine mineralne vode
- još jedan prazan list
- dodaci (mozzarella, paradajiz, sir, svježi bosiljak i origano)
- još jedan prazan list filo tijesta
- mješavina mineralne vode
- ponavljajte postupak dok ne potrošite sve listove i punjenje
- završite praznim listom
- čačkalicom napravite puno rupa i prelijte preostalom mješavinom mineralne vode
Burek pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta ili dok korica ne porumeni.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi nekoliko minuta prije rezanja i posluživanja.
Ispod videa osvanuli su brojni komentari. Najviše je onih koji smatraju kako je burek samo pita s mesom.
"Molim vas, ostavite burek na miru. Nisu potrebni nikakvi popravci, savršen je upravo takav kakav je. Hvala vam. Svi s Balkana", "Izgleda jako ukusno, ali u isto vrijeme zvuči kao bogohuljenje. Ne mogu se odlučiti, a dolazim iz Bosne i Hercegovine gdje se rade najbolji bureci i pite", "Znaš li da je to isto kao da Talijanima serviraš pizzu s ananasom?", neki su od komentara.
Bilo je i onih kojima se ideja spajanja pizze i bureka u jedno jelo svidjela, a neki su kombinaciju već isprobali.