Donosimo recept
34

Trpeza za pravoslavni Božić nezamisliva je bez tradicionalne česnice u kojoj se krije novčić

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Božićna česnica tradicionalno se mijesi na pravoslavni Božić, a u nju se obavezno stavlja i novčić, dok se u nekim krajevima ubacuju i grah, kukuruz, komadić Badnjaka, a sve to simbolizuje blagostanje.

Česnica ima svečano mjesto na prazničnoj trpezi. Prije ručka se vrti u krug i lomi, a smatra se da će osoba koja izvuče novčić imati sreće i novca.

Tradicionalna božićna česnica

Sastojci:

Kilogram brašna

Dva jaja

Kesica kvasca

Pola litra mlijeka

Sol po ukusu

Priprema:

U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Dodajte prstohvat soli, promiješajte i postepeno dodajte brašno, mješajući i dodajući preostalo mlijeko.

Kada dobijete glatko tijesto, prekrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta. Zatim ga na pobrašnjenoj površini blago premjesite, oblikujte u pogaču i ubacite novčić.

Prebacite je u podmazan pleh, ukrasite po želji, premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.