Ukusno jelo
81

Za večerašnji iftar pripremite specijalitet naših nana - tradicionalne buredžike

N. C.
Ukoliko vam je ponestalo ideja za iftar zavirite na internet ili u kuharice naših nana i majki. Upravo vam i mi predlažemo da napravite jedno staro tradicionalno jelo, a riječ je o buredžicima.

Za večerašnji iftar predlažemo vam da napravite tradicionalno jelo koje se najčešće sprema tokom ramazana.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg brašna

  • 1/2 dcl ulja

  • so

  • mlaka voda

Sastojci za nadjev:

  • 500 gr mljevenog mesa (junetina ili govedina)

  • 2-3 glavice crnog luka

  • začini so, biber

  • kiselo mlijeko po potrebi

  • sitno isjeckanog bijelog luka

Način pripreme:

Brašno istresti u jednu posudu zatim posoliti, dodati ulje i zamjesiti tjesto za jufke da ne bude ni tvrdo ni previše mekano. Napraviti jednu kuglu koju malo pouljte i ostavite da tjesto odstoji oko 1 sat.

Prekriti sa plastičnom folijom i preko folije prekriti kuhinjskom krpom.Dok tijesto stoji pripremiti nadjev. Meso staviti u zdjelu zatim isjeckati crveni luk, posoiti, pobiberiti i sve to dobro izmijesati. U buredžike se stavlja dosta luka jer tako ne budu suhe.

Potom krenite u razvijanje jufki. Podijeliti tijesto na tri jednake kugle i razviti jufke veličine palačinke. Svaku jufku pouljiti i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Poslije razvaljati jufke što tanje i kad ste razvukli jufku dobro pouljiti zatim staviti nadjev samo sa jedne strane te urolati jufku.

Nožem sjeci buredžike na veličinu od 5 cm. Potom komade redati u tepsiju. Buredžike pouljiti i staviti da se peku na 250 stepeni dok malo na porumene i onda smanjiti na 200 i peći oko 20 minuta. Vruće buredžike preliti kiselim mlijekom i ako volite bijeli luk nasjeckajte luk i dodajte u kiselo mlijeko.