Za večerašnji iftar pripremite specijalitet naših nana - tradicionalne buredžike
Za večerašnji iftar predlažemo vam da napravite tradicionalno jelo koje se najčešće sprema tokom ramazana.
Potrebni sastojci:
-
1 kg brašna
-
1/2 dcl ulja
-
so
-
mlaka voda
Sastojci za nadjev:
-
500 gr mljevenog mesa (junetina ili govedina)
-
2-3 glavice crnog luka
-
začini so, biber
-
kiselo mlijeko po potrebi
-
sitno isjeckanog bijelog luka
Način pripreme:
Brašno istresti u jednu posudu zatim posoliti, dodati ulje i zamjesiti tjesto za jufke da ne bude ni tvrdo ni previše mekano. Napraviti jednu kuglu koju malo pouljte i ostavite da tjesto odstoji oko 1 sat.
Prekriti sa plastičnom folijom i preko folije prekriti kuhinjskom krpom.Dok tijesto stoji pripremiti nadjev. Meso staviti u zdjelu zatim isjeckati crveni luk, posoiti, pobiberiti i sve to dobro izmijesati. U buredžike se stavlja dosta luka jer tako ne budu suhe.
Potom krenite u razvijanje jufki. Podijeliti tijesto na tri jednake kugle i razviti jufke veličine palačinke. Svaku jufku pouljiti i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Poslije razvaljati jufke što tanje i kad ste razvukli jufku dobro pouljiti zatim staviti nadjev samo sa jedne strane te urolati jufku.
Nožem sjeci buredžike na veličinu od 5 cm. Potom komade redati u tepsiju. Buredžike pouljiti i staviti da se peku na 250 stepeni dok malo na porumene i onda smanjiti na 200 i peći oko 20 minuta. Vruće buredžike preliti kiselim mlijekom i ako volite bijeli luk nasjeckajte luk i dodajte u kiselo mlijeko.