15. septembra
273

Rekreativna biciklistička vožnja Giro di Sarajevo se vraća: Sjajna zabava i vrijedne nagrade

B. R.
Giro di Sarajevo bit će održan 14. put (Foto: Giro di Sarajevo)
Giro di Sarajevo bit će održan 14. put (Foto: Giro di Sarajevo)
Jedan od najpopularnijih i najmasovnijih biciklističkih događaja u Bosni i Hercegovini - tradicionalna promotivna vožnja Giro di Sarajevo, ove godine se vraća na ulice Sarajeva, po 14. put.

Nakon prošlogodišnje pauze, sarajevski biciklisti će opet imati priliku voziti glavnim ulicama te tako, barem na jedan dan, osjetiti slobodu putovanja biciklom, a da se ne osjećaju ugroženo.

"Mi se i dalje, naravno, borimo za najbolje moguće uslove za bavljenje urbanim biciklizmom u Sarajevu i imamo isti onaj motiv koji nas je inspirisao i 2008. godine - da Sarajevo učinimo bližim i privlačnijim biciklistima koji koriste svoje dvotočkaše za transpor", izjavio je za Klix.ba Nisad Selimović, predsjednik udruženja Giro di Sarajevo.

Ovogodišnji Giro di Sarajevo bit će održan 15. septembra
Ovogodišnji Giro di Sarajevo bit će održan 15. septembra

Da ta borba za bolje uslove nije nimalo lagana, dokazuje i činjenica da Sarajevo još nije povezano mrežom biciklističkih staza.

"Mi ta obećanja pratimo skoro dvije decenije, ali, iako se priča kreće u nekom pozitivnom smjeru, Sarajevo još nema spojene sve gradske općine biciklističkim stazama. Neke postojeće staze su sjajne, neke su dobre, ali bespotrebne, a neke su neuslovne. Ipak, najveći problem je taj što se ne rješavaju gorući problemi, a to je spajanje Ilidže s Novim Gradom, spajanje Vilsonovog šetališta sa Skenderijom. Donositelji odluka žmire na te 'vruće' tačke", konstatirao je naš sagovornik.

Ipak, nije sve tako sivo. Giro di Sarajevo posljednjih godina intenzivno radi na projektovanju i implementaciji profesionalnih biciklističkih parkinga, koji ipak olakšavaju život biciklistima kada uspiju doći do svog odredišta.

"To su inovativni Bparco parkinzi kojima se omogućava sigurno vezanje, ne samo bicikla, nego i električnog trotineta, uz korištenje i sajle i U-locka. To je trenutno svugdje u svijetu zlatni standard za vezivanje bicikla, a da smanjite brigu za potencijalnom krađom", istakao je inžinjer Damir Margeta, saradnik Giro di Sarajevo na pitanjima infrastrukture.

A da bi još jednom skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju biciklisti, ekipa iz Gira ove godine ponovo organizira svoj najpopularniji događaj.

"Da, ove godine se vraćamo, ponajviše zbog brojnih upita gdje smo bili prošle godine. Pa, prošle godine smo to vrijeme iskoristili za lobiranje kod onih koji sjede u foteljama i mnogo toga smo poboljšali što je vlast napravila pogrešno. No, bez obzira na to, i nama je nedostajalo druženje s biciklistima, pa se vraćamo da vozimo zajedno glavnim ulicama Sarajeva", kazao je Selimović.

Giro di Sarajevo će i ove godine biti na glavnim gradskim ulicama (Foto: Giro di Sarajevo)
Giro di Sarajevo će i ove godine biti na glavnim gradskim ulicama (Foto: Giro di Sarajevo)

Giro di Sarajevo, 14. po redu, održat će se 15. septembra (nedjelja), sa startom u 14 sati ispred Osnovne Škole "Skender Kulenović" Dobrinja. Učešće je potpuno besplatno, samo vam treba ispravan bicikl, a registracija na mjestu događaja je obavezna i trajat će od 12 do 14 sati na dan događaja.

"Vozit ćemo uglavnom istom rutom, barem onaj dio do Skenderije. Zbog izvođenja radova na saobraćajnici na Obali Kulina bana, na Skenderiji, skrećemo lijevo u ulicu Hamze Hume i onda opet lijevo u Titovu, te se onda ustaljenom rutom preko Marijin Dvora vraćamo do Vilsonovog šetališta. Tu sve učesnike očekuje zabava uz DJ Nodija", najavio je Selimović.

I ove godine će na završnici Giro di Sarajeva nastupiti DJ (Foto: Giro di Sarajevo)
I ove godine će na završnici Giro di Sarajeva nastupiti DJ (Foto: Giro di Sarajevo)

Giro di Sarajevo 14 predvodit će zelena flota Škoda automobila - dva potpuno električna Enyaqa, koji također doprinose smanjenju emisije štetnih gasova. Škoda je inače dugogodišnji partner i Udruženja, ali i biciklizma na globalnom nivou.

"Zaista moram naglasiti da barem onoliko koliko se mi borimo za prava biciklista u Sarajevu, to isto, na mnogobrojne načine rade i naši prijatelji iz kompanije Coca-Cola, uz koju ove godine spremamo iznenađenje - svi će dobiti osvježenje u vidu izotoničnih Powerade napitaka. Mimo toga, Coca-Cola je pripremila zaista vrijedne poklone: tri bicikla svjetski poznatog brenda te pet profesionalnih biciklističkih kaciga. Mislimo da zaista vrijedi pojaviti se ove godine na startu Gira", zaključio je Selimović.

Giro di Sarajevo je događaj kojim se promovira rekreativni biciklizam (Foto: Giro di Sarajevo)
Giro di Sarajevo je događaj kojim se promovira rekreativni biciklizam (Foto: Giro di Sarajevo)

Osim dvije spomenute kompanije, partneri ovogodišnje vožnje su i Ured Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, te M-Bike Shop. Medijski pokrovitelj je Klix.ba.