Nedostaje snijega
219

Skijaši ne kriju nezadovoljstvo skijalištima na Bjelašnici: Prije su staze bile mnogo bolje

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Iako su iz preduzeća ZOI'84 i pored brojnih vremenskih nepogodnosti, visokih temperatura i južnog vjetra, ipak uspjeli, kako kažu, osigurati kvalitetne skijaške staze na olimpijskim ljepoticama, skijaši ne kriju nezadovoljstvo stanjem na skijalištu.

U Babinom dolu na Bjelašnici proteklih dana prisutan je veliki broj ljubitelja skijanja svih generacija, naročito u danima vikenda. Dugo su čekali na otvorenje skijališta tako da ove dane maksimalno koriste za uživanje u zimskim aktivnostima.

Ipak, govore nam da ove sezone nije dobro stanje.

"Skijam od svoje šeste godine. Prije su staze bile mnogo bolje, ali danas, kako nemamo snijega, naravno da su lošije. Ima mnogo skijaša pa sklone snijeg sa staze koja time postaje sve gora i gora i dolazi do otkrivanja leda. Tako da, staze su u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu dosta lošije", govori nam Kerim Habibović koji trenutno skija samo na Bjelašnici, ali ima veliku želju da posjeti i skijališta u Italiji i Austriji.

Iskusniji skijaši i treneri skijanja pak primjećuju koliko je, kako kažu, politika umiješala svoje prste i u skijališta.

"Stanje na skijalištu je dobro s obzirom na to da politika uzima svoj dio pa jedan direktor preduzeća koje upravlja planinama ne može izdržati duže od nekoliko mjeseci. Trenutni direktor ZOI'84 počeo je raditi dobre stvari, ali izgleda da će ga smijeniti. Na skijalištu ima snijega, na stazama se odlično skija, jedino je malo gužva na liftu. Međutim, puštanje u funkciju BY sidra trebalo bi dosta rasteretiti gužvu u donjem dijelu planine. Kada osposobe šestosjed, bit će mnogo bolje", govori nam jedan od trenera skijanja koji svaki dan provodi na planini.

I oni najmlađi skijaši primijetili su lošije stanje skijaških staza. Hena Milušić koju smo zatekli u Babinom dolu s grupom skijašica u pratnji trenera kaže nam da je znalo biti mnogo bolje.

"U gornjim dijelovima staze ima dosta kamenja, ali opet s obzirom na količinu snijega na planini, rekla bih da je u redu ovo što imamo", kaže Milušić.

U razgovoru za naš portal direktor ZOI'84 Kenan Magoda kazao je da su uspjeli napraviti tri kvalitetne staze koliko je to bilo moguće zbog minimalnih snježnih padavina.

Velika prepreka obezbjeđivanju idealnih uslova za skijanje je manjak topova za vještačko osnježavanje. Dok je, naprimjer, na Jahorini svaka staza pokrivena topovima, na Bjelašnici je na raspolaganju 30 topova za vještačko osnježavanje koje radnici ZOI'84 moraju raspoređivati shodno temperaturama i udarima vjetra.

Iz ZOI'84 pojasnili su nam i kako je Bjelašnica planina koja je najbliža jugu, odnosno vjetrovima s juga koji raznose snijeg sa staza. Stoga, kako kažu, druge planine imaju više snijega, kao što je i Jahorina čija polazna stranica je na višoj nadmorskoj visini.

Koliko dugo će izdržati staze na Bjelašnici u narednim danima, s obzirom na to da u prognozama ne najavljuju nove padavine, ostaje da vidimo. U međuvremenu, vjerni posjetioci Bjelašnice savjetuju ljubiteljima planine da i šetnja ovom olimpijskom ljepoticom u zimskim danima, a naročito u svitanje, ima svoju čaroliju koja se ne smije propustiti.