PROMO
137

Srce za djecu: ZADA Pharmaceuticals u kampanji podrške mališanima oboljelim od raka

Međunarodni dan djece oboljele od raka u svijetu se obilježava 15. februara. Obilježavanjem ovog datuma naglašava se potreba za zajedničkim globalnim aktivnostima u cilju rješavanja rastućeg izazova ove nezarazne bolesti.

Na svjetskom nivou rak djece i adolescenata prijeti preuzimanju primata od smrti uzrokovanih zaraznim bolestima, kao najvećem uzroku smrti među djecom.

Prema izvještaju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC iz 2015. godine), učestalost incidence raka djece iz godine u godinu se povećava na svjetskom nivou. U Bosni i Hercegovini se dijagnosticira oko 100 djece oboljele od karcinoma godišnje, od čega je 60 djece u FBiH. U prosjeku, 15 novodijagnostificirane djece godišnje dolazi sa područja Tuzlanskog kantona, koji je vodeći kanton po broju oboljele djece u BiH.

Imavši u vidu ove podatke i učestalost obolijevanja od karcinoma kod djece, ZADA Pharmaceuticals se odlučila pružiti svoju punu podršku mališanima i njihovim roditeljima u borbama koje svakodnevno vode.

"Tokom trajanja kampanje (15.02.2020. – 15.02.2021.) dio sredstava od prodaje preparata Kurkumin forte, Relaxan i Relaxan dreams donirat ćemo Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka", koje se nesebično brine da svako oboljelo dijete ima jednak tretman i pomoć do ozdravljenja", kažu iz ZADA Pharmaceuticals.

Ovom kampanjom, pored finansijske podrške, cilj im je kažu da podignu svijest u javnosti o karcinomu kod djece.

"Svi zajedno moramo biti javno i djelima podrška našoj najranjivijoj skupini, te pokazati da nisu sami. Nijedno dijete niti njegovi roditelji ne smiju biti drugačije tretirani ili uskraćeni za zdravstvenu ili bilo koju drugu pomoć tokom procesa liječenja. Liječenje jeste dugotrajan i mukotrpan proces, ali svi zajedno im možemo olakšati da nemaju prepreke i da ne gube nadu. Mi znamo da je svako dijete jedan mali borac velikog srca i zato svakom tom djetetu smo vjetar u leđa, podrška do ozdravljenja. Jer, najljepši osmijeh je osmijeh djeteta", poručili su iz ZADA Pharmaceuticals.