Međutim, nije dovoljno samo staviti određenu hranu u zamrzivač i očekivati da će ona i nakon određenog vremena biti svježa i očuvana, te u najboljem stanju za jelo. Za to je potrebno ipak malo truda i umijeća, ali i zamrzivač koji će sigurno čuvati vaše namirnice sve dok ih ne budete željeli koristiti.
Ono što trebate znati jeste da bi zamrzivači uvijek trebali raditi na -18 stepeni Celzijusa, jer se na toj temperaturi onemogućava aktivnost i razmnožavanje mikroorganizama, a namirnice zadržavaju hranjive tvari, boju i okus. Na ovoj temperaturi povrće u zamrzivaču možete čuvati u prosjeku 8 do 12 mjeseci, a voće 6 do 10 mjeseci.
U nastavku vam donosimo savjete kako da najbolje zamrzavate određene vrste povrća, a da ono ostane zdravo, da ne izgubi kvalitet i nutritivne vrijednosti.
Grašak
Grašak je povrće bogato bjelančevinama, mineralima i vitaminima C, grupe B te karotinom. Riječ je o ekonomičnom povrću jer se može lako konzervirati ili zamrzavati, a način upotrebe u jelima je raznolik. Zamrzavanje: Očišćena zrna blanširajte minutu, zatim malo posušite i spremite u vrećice. Sasvim mladi grašak možete zamrznuti i sirov. Rok trajanja zamrznutog graška je od 12 do 18 mjeseci, a prije upotrebe nije ga potrebno odmrzavati. Najbolje je čuvati ga u zamrzivaču škrinji Beko zapremine od 298 litara.
Buranija
Jeste li znali da se buranija ne smije konzumirati sirova jer sadrži glikozide cijanove kiseline, koji su u svježem stanju otrovni i tek se kuhanjem rastvaraju i postaju bezopasni. Buranija sadrži mnogo celuloze pa poboljšava probavu, a i odličan je diuretik i potiče izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Zamrzavanje: Svježe ubranu, mladu i tvrdu buraniju očistite i skratite joj krajeve prstima. Blanširajte dvije minute, zatim ocijedite i pospremite u vrećicama u svom zamrzivaču. Rok trajanja joj je 16 mjeseci, a odmrzavanje prije upotrebe nije potrebno.
Blitva
Blitva sadrži puno vitamina C i karotina te obilje mineralnih soli. Najčešće se koristi kuhana. Zamrzavanje: Dobro oprati listove, blanširati ih dvije do tri minute, ohladiti i spremiti u vrećice. Nije ih potrebno odmrzavati prije upotrebe, samo ih trebate skuhati do kraja. Blitvu možete sigurno odložiti u svoj zamrzivač ladičar TESLA, sa tri ladice u koje možete smjestiti sve što želite sačuvati za kasnije. Rok trajanja je od 10 do 12 mjeseci.
Špinat
Njegova najveća vrijednost je u bogatstvu mineralnih sastojaka i vitamina. Bogat je željezom i klorofilom i jako je koristan u liječenju anemije. Svi ste vjerovatno bar jednom čuli kako se špinat ne smije podgrijavati, a to je zbog toga što sadrži nitrate koji se u kuhanom špinatu fermentacijom, čak i u zamrzivaču mogu pretvoriti u opasne nitrate. Stoga, kuhajte onoliko koliko vam je potrebno za jedan obrok. Zamrzavanje: Isto kao kod blitve, osim što špinat možete jako usitniti nakon blanširanja pa ga pospremiti u kockama, a kao takav pogodan je za umake.
Kupus
Kupus sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Najbogatiji je kalijem, željezom i magnezijem. Prema nekim istraživanjima, kupus se po sadržaju vitamina C može mjeriti sa limunom i narandžom. Zamrzavanje: Režite glavice kupusa na manje dijelove, pa blanširajte oko pola minute. Ohlađeni kupus zamrznite. Rok trajanja je 10 do 12 mjeseci, a odmrzavanje nije potrebno.
Mrkva
Mrkva je povrće sa najviše karotina, a što je narandžastija to je udio karotina u njoj veći. U mrkvi se nalaze i vitamini grupe B, D i E, obiluje mineralnim sastojcima, lako je probavljiva. Mrkva potiče tjelesni razvoj djeteta, jača kosti i povećava otpornost na infekcije. Povećava broj crvenih krvnih zrnaca i suzbija anemiju, čuva i poboljšava vid, sok od mrkve otklanja višak kiseline u želucu... Zamrzavanje: Sasvim mlade mrkve samo dobro očistite, veće narežite. Blanširajte dvije minute. Rok trajanja je 18 mjeseci, a odmrzavanje nije potrebno. S obzirom na to da mrkvu sigurno često koristitie u različitim jelima, najbolje je da je čuvate u ugradbenom zamrzivaču ladičaru GORENJE u kojem imate i prekidač za brzo zamrzavanje.
Paprika
Paprika je povrće bogato vitaminom C, najbolje je konzumirati sirovu, ali se ni kiseljenjem i zamrzavanjem hranjiva vrijednost paprike ne mijenja mnogo. Paprika potiče lučenje probavnih sokova i otvara tek i poboljšava probavu. Zamrzavanje: Spremate li paprike za punjenje, odrežite im gornji dio i izvadite košpice. Cijele se paprike spremaju i pečene. Izrežite ih na veće ili manje komade ovisno o tome za šta ih trebate. Cijele ili polovice blanširajte 3 minute, narezane 2 minute, a pečene ne treba blanširati. Kada ih ovako fino spremite mjesto im nađite u svom zamrzivaču škrinji GORENJE, u kojem je preporučeno čuvanje na -15 stepeni. Rok trajanja ovako spremljene paprike je 12 mjeseci. Odmrzavajte ih 3 sata na sobnoj temperaturi, a za kuhanje, prženje i pirjanje ne treba uopće odmrzavati.
Sad kad znate na koji način koju vrstu povrća trebate zamrzavati i čuvati, a da zadrže sve svoje hranjive vrijednosti, ostaje samo da provjerite da li zamrzivač koji imate i dalje radi besprijekorno ili je došlo vrijeme za promjenu i kupovinu novog. Ako već kupujete novi onda kupite onaj koji vama najviše odgovara po svemu, bilo da je to ladičar, vertikalni ili ugradbeni zamrzivač. Svaki je idealan za čuvanje i skladištenje hrane u svim domaćinstvima.