lifestyle
46

Uzrečica "Kakav vlasnik, takav pas" dobila naučno uporište

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživanje naučnika iz Austrije pokazalo je da psi mogu odražavati osobnost vlasnika, a naročito njegovu anksioznost i negativne emocije.

Istraživanje također pokazuje da psi koji su opušteni i prijateljski raspoloženi to mogu prenijeti na ljude olakšavajući svojim vlasnicima način na koji se nose sa stresom.

Naučnici su više od stotinu pasa podvrgnuli raznim testovima, uključujući mjerenja otkucaja srca i reakcije na prijetnje, kao i uzorak sline čija mjerenja pokazuju nivo kortizola, hormona stresa.

Vlasnicima je određeno pet obilježja ličnosti: neurotičnost, ekstrovertnost, otvorenost prema novim iskustvima, ugodnost i savjesnost. Pomoću standardiziranih obrazaca je ispitana i osobnost pasa.

Iris Schoberl sa Univerziteta u Beču, koja je vodila israživanje, kaže da vlasnici i psi utječu jedni na druge i na način na koji reaguju, ali da je utjecaj čovjeka na psa veći.

"Naši rezultati su potvrdili iskustva iz prakse:vlasnici i psi su društvena bića i utječu na to kako onaj drugi reagira na stres", rekla je Schoberl za BBC.

Psi žive s ljudima više od 30.000 godina, a Schoberl ističe kako su osjetljivi na emocionalno stanje svojih vlasnika i mogu ga odražavati.

Također je dokazano da psi mogu prikupljati informacije o emotivnom stanju ljudi i prilagođavati svoje ponašanje u skladu s tim.