Resveratrol, biljno jedinjenje koje se obično nalazi u crvenom vinu, utječe na enzim u mozgu koji je posebno povezan s kontrolom stresa, pokazalo je novo istraživanje s Univerziteta Buffalo u New Yorku. Ovo istraživanje pokazuje kako resveratrol može utjecati na neurološke procese u mozgu.
"Resveratrol može biti efikasna alternativa lijekovima za tretiranje pacijenata koji pate od depresije i anksioznih poremećaja", kaže istraživač Ying Xu.
Studiju objavljenu 15. jula u časopisu Neuropharmacology vodio je i doktor Xiaoxing Yin, profesor s Medicinskog fakulteta Xuzhou u Kini.
Šta je zapravo resveratrol?
Resveratrol je spoj koji pripada porodici polifenola. Nalazi se u koži i sjemenkama crvenog grožđa, kao i u kikirikiju i bobicama. Spoj je u prošlosti bio povezan s mnogim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje upale i oksidativnog stresa u tijelu.
Novo istraživanje identificiralo je resveratrol kao antidepresivni spoj, ali u ovoj fazi još uvijek nije poznat precizan odnos spoja prema enzimu (PDE4) na koji utječe hormon stresa kortikosteron.
Kortikosteron i depresija
Hormon kortikosteron regulira reakciju naših tijela na emocionalni stres. Kada smo previše pod stresom, naša tijela proizvode prekomjerne količine ovog hormona u mozgu, što potencijalno može dovesti do depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja.
Trenutno dostupni antidepresivi uglavnom su fokusirani na serotonin, a ne na kortikosteron. No, kako tvrdi Xu, samo trećina pacijenata s depresijom nije doživjela remisiju bolesti nakon upotrebe ovih lijekova. U nekim situacijama depresija podrazumijeva i borbu kako pronaći pravi lijek koji nema previše nuspojava.
U studiji na miševima, istraživači su otkrili da enzim fosfodiesteraza 4 (PDE4), induciran prekomjernim količinama kortikosterona, dovodi do stanja poput depresije i anksioznosti. Ovaj enzim može uzrokovati fizičke promjene u mozgu koje mogu dovesti do mentalnih poremećaja, piše Health24.
Međutim, resveratrol je pokazao neuroprotektivne efekte protiv kortikosterona inhibirajući funkciju enzima PDE4. Iako je istraživanje provedeno na miševima, i još je u ranoj fazi, vremenom bi se mogle otvoriti nove mogućnosti za lijekove protiv depresije.
Ipak, nemojte pretjerivati s vinom
Iako je uredu povremeno popiti čašu crvenog vina i iskoristiti neke zdravstvene dobrobiti koje nudi, konzumiranje alkohola i dalje dolazi sa zdravstvenim rizicima poput ovisnosti i većim rizicima od hroničnih bolesti pa treba biti umjeren.