Veoma popularna
27

Dijeta 16:8 povezana je s većim rizikom od smrti uzrokovane srčanim oboljenjima

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Intermitentno gladovanje odnosno dijeta 16:8 je režim dijete u kojem se ciklusi izgladnjivanja izmjenjuju s periodima neograničenog unosa kalorija.

Jedenje samo unutar 8-satnog intervala povezano je sa značajno većim rizikom od smrti uzrokovane srčanim oboljenjima u poređenju s jelom u periodu od 12 do 16 sati.

Ograničavanje režima ishrane na samo 8 sati dnevno, popularna vrsta povremenog posta, povezano je sa većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti. No, neki naučnici tvrde da se ljudi s već postojećim zdravstvenim problemima mogu nesvjesno odlučiti za povremeni post ako njihovi simptomi ili tretmani utiču na njihov apetit, a kvalitet naše prehrane je vjerovatno važniji nego kada jedemo.

Vremenski ograničena ishrana je ranije bila povezana s poboljšanjem krvnog pritiska, nivoa glukoze u krvi i holesterola, ali su njeni dugoročni efekti nejasni.

Da bi saznao više, Wenze Zhong sa Šangajskog univerziteta Jiao Tong u Kini i njegove kolege proučavali su oko 20.000 odraslih, otprilike ravnomjerno podijeljenih između muškaraca i žena, koji su učestvovali u američkom nacionalnom istraživanju zdravlja i ishrane.

Svake godine od 2003. do 2018., učesnici istraživanja su sami prijavljivali svoje podatke o ishrani. Istraživači su to uporedili sa podacima o smrti u periodu od 2003. do 2019. iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Učesnici su bili uključeni samo ako su imali 20 ili više godina i popunili dva upitnika o ishrani tokom prve godine istraživanja.

Tokom prosječnog perioda praćenja od osam godina, tim je otkrio da oni koji su jeli tokom 8-satnog dnevnog perioda nisu živjeli duže od onih s tradicionalnijim rasporedom ishrane od 12 do 16 sati, uprkos tome što se često hvali povremeni post zbog dugovečnosti.

Istraživači su također otkrili da su oni koji su slijedili 8-satni raspored prehrane imali 91 posto veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti tokom perioda praćenja od onih koji su jeli duže od 12 do 16 sati.

Za one kojima je dijagnosticirana srčana oboljenja prije studije, jedenje u periodu od 8 do 10 sati bilo je povezano sa 66 posto većim rizikom od smrti od srčanih bolesti u poređenju sa onima koji su jeli duže od 12 do 16 sati. Među onima kojima je dijagnosticiran rak, jedenje duže od 16 sati bilo je povezano s manjim rizikom od smrti od tog stanja od skučenijeg rasporeda prehrane.