Važno ih je prepoznati
2

Dva simptoma prethode iznenadnom srčanom zastoju od kojeg je umrla kćerka Elvisa Presleyja

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Lisa Marie Presley, kćerka Elvisa Presleya, jučer je preminula nakon iznenadnog srčanog zastoja. Ovo stanje rezultira smrću ako nemate blagovremenu ljekarsku pomoć, stoga je bitno prepoznati i rane simptome stanja.

Iznenadni srčani zastoj je stanje koje označava prekid srčane aktivnosti te situaciju u kojoj nakon ljekarske intervencije dolazi do ponovnog uspostavljanja spontane cirkulacije i preživljenja bolesnika. U slučaju u kojem dođe do fatalnog ishoda koristi se termin iznenadna srčana smrt.

Iznenadni zastoj srca nije isto što i srčani udar, kada je dotok krvi u dio srca blokiran. Međutim, srčani udar ponekad može izazvati poremećaj koji dovodi do iznenadnog zastoja srca, piše Mayo Clinic.

Ako se ne liječi odmah, iznenadni zastoj srca može dovesti do smrti. Preživljavanje je moguće uz brzu, odgovarajuću medicinsku negu. Kardiopulmonalna reanimacija (CPR), korištenje defibrilatora ili čak samo davanje kompresija na grudi što može poboljšati šanse za preživljavanje do dolaska hitne pomoći.

Oko 350.000 ljudi, samo u SAD-u, godišnje umire od srčanog zastoja. Nedavno je provedeno istraživanje u Portlandu kojim se više od desetljeća pratilo osobe oboljele od iznenadnog srčanog zastoja. Tokom tog vremena se razgovaralo s brojnim osobama bliskim žrtvama, kao i s preživjelima, te su se detaljno pregledali njihovi zdravstveni kartoni.

Otkriveno je da je polovina srednjovječnih pacijenta doživjela znakove upozorenja prije zastoja, i to najčešće u obliku bolova u prsima i nedostatka daha, što je počelo oko mjesec dana prije zastoja.

Prethodni srčani udar, koronarne bolesti srca, te neki nasljedni poremećaji koji utječu na rad srca povećavaju rizik od iznenadnog zastoja srca, a ljudi koji znaju da im prijeti povećan rizik će možda trebati ugradnju defibrilatora kako bi vratili srce natrag u pravilan ritam.

Iako četvrtina osoba koje je pogodio srčani zastoj nije iskusila nikakve simptome, više od pola ih je doživjelo bar jedan, s tim da su se kod većine simptomi pojavili unutar 24 sata prije zastoja, premda su se kod nekih počeli očitovati i do mjesec dana ranije.

Kod muškaraca se najčešće javljaju bolovi u prsima, dok žene češće ostaju bez daha. Drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju su nesvjestica i neravnomjerni otkucaji srca.