Važnost prevencije
5

Ključ za smanjenje rizika od raka debelog crijeva nalazi se u vašem frižideru

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste odrasli s galonima mlijeka u frižideru i čašom na stolu svako jutro, vjerovatno već znate da mlijeko ima mnogo hranljivih sastojaka koji mogu da podrže zdravlje vaših kostiju.

Svaka čaša mlijeka sadrži veliku količinu proteina, kalcija, fosfora, kalija i vitamina B12, a svi oni mogu pomoći u održavanju jakih i zdravih kostiju. Osim toga, ako konzumirate često mlijeko sigurno ćete dobiti malo vitamina D u svakom gutljaju, prenosi EatingWell.

Međutim, zdrave kosti nisu jedina korist od konzumiranja mlijeka. Postoje i dokazi da je ispijanje jedne šolje mlijeka dnevno povezano s manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, metaboličkog sindroma, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i kolorektalnog karcinoma.

Ovo može biti iznenađujuće za neke, jer smo često čuli da je mlijeko zapaljivo – dijelom zbog sadržaja zasićenih masti, jer znamo da previše zasićenih masti može biti zapaljivo. I dok su istraživanja pomiješana, postoji mnogo dokaza koji naginju na drugu stranu, sugerirajući da vrsta zasićenih masti u mliječnim proizvodima nije toliko štetna kao druge vrste zasićenih masti.

Naravno, ako ste alergični na mlijeko, onda je ono zapaljivo za vas. Međutim, ta alergija ima više veze s proteinima u mlijeku nego s vrstom masti. Slična je situacija i s osjetljivošću na mlijeko, iako nije nužno da mlijeko uzrokuje upalu. Neki stručnjaci smatraju da neki ljudi postaju osjetljivi na mlijeko i druge mliječne proizvode kada postoji osnovna upala niskog stupnja u tijelu. I upravo ta upala čini ljude osjetljivijima na određenu hranu, uključujući mliječne proizvode.

Hronična upala je krivac za većinu hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, artritis i rak. Ova veza je posebno bila evidentna u studiji o kojoj smo ranije izvještavali, u kojoj su naučnici direktno pogledali tumore kolorektalnog karcinoma i otkrili da su tumori u hronično upaljenom stanju.

Izuzimajući karcinom kože, kolorektalni karcinom je treći najčešći tip raka koji se dijagnosticira kod muškaraca i žena u SAD-u. Stoga je važno pronaći efikasne tretmane za njega, kao i načine da ga spriječimo – što nas vraća mlijeku. Ako je mlijeko potencijalno protuupalno, mogu li ljudi koji redovno piju mlijeko smanjiti rizik od raka debelog crijeva?

Već postoje neki dokazi koji povezuju unos mlijeka sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva pa su se istraživači u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji udružili kako bi bolje pogledali da li bi mogli ponoviti ono što je već predloženo. Svoje nalaze objavili su u izdanju časopisa Nature Communications iz januara 2025. godine.

Istraživači su izvukli podatke iz velike prospektivne studije u Velikoj Britaniji pod nazivom Million Women Study. Preko 1,3 miliona žena u Velikoj Britaniji prosječne starosti od 56 godina regrutovano je u studiju između 1996. i 2001. godine i praćene su od tada, uključujući popunjavanje ažuriranih upitnika svakih tri do pet godina.

Iako je više od milion žena učestvovalo u studiji o milionima žena, ovi istraživači su odabrali samo 542.778 učesnika da vide da li postoji ikakva veza između njihovih prehrambenih navika i rizika od raka debelog crijeva. Ove su žene ispunile upitnike o učestalosti hrane oko tri godine nakon istraživanja i ispunile 24-satni upitnik o ishrani oko 10 godina kasnije. Pratili su ih i elektronski medicinski kartoni koji su uključivali informacije koje Nacionalna zdravstvena služba rutinski prikuplja o raku i smrti. Konkretno, istraživači su tražili medicinski kodirane klasifikacije dijagnoza kolorektalnog karcinoma, kao i smrti od ovih dijagnoza.

Na osnovu upitnika o hrani i medicinskih dijagnoza, oni su istraživali gotovo 100 faktora u ishrani kako bi vidjeli postoji li ikakva veza između svake hrane i kolorektalnog karcinoma.

Istraživači su izvršili nekoliko statističkih analiza, uključujući Mendelovu randomizaciju, koja uzima u obzir genetske razlike. Evo nekoliko njihovih nalaza.

Prvo, kao i prethodne studije, otkrili su da alkohol i crveno i prerađeno meso imaju najjače povezanosti s kolorektalnim rakom. Konkretno, na svakih 30 grama (oko 1 unce) crvenog i prerađenog mesa pojedenih dnevno, postojao je 8 posto povećan rizik od raka debelog crijeva. Uzimajući u obzir tipična veličina porcije je oko 100 grama, što je otprilike 29 posto povećanog rizika ako jedete crveno ili prerađeno meso svaki dan. Važno je napomenuti da su pronašli jaču povezanost za prerađeno meso nego za crveno meso.

Također su otkrili obrnutu vezu s drugom hranom i rakom debelog crijeva, uključujući hranu bogatu vlaknima, poput voća i cjelovitih žitarica te hranu bogatu vitaminom C i folatom. Uključivanjem ove vrste hrane u svoj obrazac ishrane, rizik od raka debelog crijeva može se smanjiti.

Značajno je da su istraživači također otkrili da je sva hrana povezana s mliječnim proizvodima – osim sira i sladoleda – obrnuto povezana s kolorektalnim karcinomom. Konkretno, otkrili su 17 posto manji rizik od raka debelog crijeva za svakih 300 mg kalcija unesenih dnevno. To znači da ako popijete oko šolju mlijeka dnevno – koje sadrži oko 300 mg kalcijuma – možete smanjiti rizik od raka debelog crijeva za oko 17 posto.

Istraživači pretpostavljaju da zaštitna uloga mlijeka i mliječnih proizvoda može biti posljedica njegovog sadržaja kalcija - i da kalcij može zaštititi od kolorektalnog karcinoma zbog svoje sposobnosti da se veže za žučne kiseline i slobodne masne kiseline u debelom crijevu, smanjujući njihove potencijalne kancerogene efekte.

Oni također navode da ako kalcij nije razlog za smanjenje, to bi moglo biti zbog drugih komponenti u mliječnim proizvodima, uključujući konjugovanu linoleinsku kiselinu (CLA), butirnu kiselinu i sfingomijelin, za koje se pokazalo da inhibiraju rast hemijski -indukovane ćelije raka u debelom crijevu u studijama na životinjama.