Imajte na umu
52

Koje korake trebate poduzeti ako vas opeče meduza

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uživanje u suncu i kupanju mogu pokvariti meduze. Ukoliko se dogodi da vas ona opeče, trebate imati na umu ovih nekoliko koraka.

Otrov meduza kod čovjeka izaziva bol sličnu opeklini, crvenilo kože ili plikove, osip i otok. Ako se ne tretira, djelovanje se može usporediti s opeklinom, od čega još mjesecima ostaje vidna promjena pigmentacije pa čak i ožiljak.

Što prije trebate izaći iz mora i opeklinu saprati morskom vodom ili slanom fiziološkom otopinom. Nikako je ne biste trebali ispirati slatkom vodom jer ćete tako pogoršati stanje.

Ukoliko pri ruci imate kocke leda, zamotajte ih u krpu ili peškir i držite na opeklini 15-ak minuta da smanjite otok. Imajte na umu da kožu ne trebate trljati krpom ili peškirom.

Nastavite stavljati hladne obloge tokom ostatka dana i zaštitite opeklinu od sunca. Namažite opeklinu kremom koja sadrži antihistaminik ili analgetik. Ukoliko nemate kremu, može vam poslužiti i alkoholni ocat.

Otrov nekih vrsta meduza može izazvati poteškoće s disanjem, povraćanje ili čak gubitak svijesti. Posebno je opasno djelovanje otrova australske morske ose, koje može izazvati i smrt čovjeka.