Ne samo da naporno rade na uklanjanju tekućine i otpada iz preko 200 litara vaše krvi dnevno, već proizvode i hormone koji pomažu u kontroli vašeg krvnog pritiska, održavaju zdrave kosti, kontroliraju pH nivoe i proizvode crvena krvna zrnca, prema Nacionalna fondacija za bubrege (NKF). Ipak, uprkos tome što su esencijalni organ.
Adam Ramin, urolog i medicinski direktor specijalista za urologiju raka u Los Angelesu Kalifornija, koji kaže da postoji nekoliko načina na koje možete uništiti zdravlje bubrega, a da toga niste svjesni.
Jesti previše soli
Minimiziranje unosa soli može imati značajan utjecaj na zdravlje bubrega, posebno ako već imate poznat problem s bubrezima. Prema NKF-u, zdrave odrasle osobe mogu planirati konzumaciju 2.300 mg natrijuma dnevno, dok bi se oni s bolestima bubrega ili visokim krvnim pritiskom trebali ograničiti na 1.500 mg dnevno.
"Problem je u tome što kada jedete previše soli, bubrezi reaguju zadržavanjem vode kako bi je razblažili. Ovo je zaštitna mjera koja pomaže u ravnoteži hemijskih nivoa krvotoka, što je potrebno da naša srca budu u radnom stanju. Vremenom, ovoliki stres na bubrege može uzrokovati oštećenje njih i srčanog mišića", dodaje on.
Zato sljedeći put kada sjednete za obrok, probajte hranu prije nego što je začinite. Ako treba još nešto, dodajte samo prstohvat. Još bolje, odaberite alternativu koja dodaje više okusa bez dodavanja soli.
Konzumiranje jako obrađene hrane
Prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu Nutrition, ispitanici koji su jeli najveću količinu ultra-prerađene hrane imali su i najveću učestalost hronične bolesti bubrega.
"Ljudsko tijelo i njegov sistem filtracije, uključujući bubrege, nisu dizajnirani da prerađuju 'brzu hranu' koju naše društvo tako rado konzumira danas", kaže Ramin za Best Life .
Previše ove hrane tokom predugog perioda efektivno je blokiralo način na koji naša tijela podnose otpad iz njih. Urolog dodaje da iako mnogi zdravstveni radnici hvale da jedu "sve umjereno", ovo može biti pogrešan koncept - posebno kada je u pitanju brza hrana.
Jedete previše crvenog mesa
Postoje brojni dokazi koji upućuju na to da proteini životinjskog porijekla opterećuju bubrege jer rade na uklanjanju otpada iz krvotoka.
"Crveno meso je na vrhu te liste", kaže Ramin.
On upozorava da je posebno česta konzumacija crvenog mesa povezana s povećanim rizikom od razvoja kamena u bubregu.
Iako je nesumnjivo bolno, kamen u bubregu nije najgori mogući ishod povezan sa dijetama bogatim crvenim mesom. Studija iz 2017. objavljena u Journal of the American Society of Nephrology otkrila je da je unos crvenog mesa "snažno povezan" s rizikom od završnog stadijuma bubrežne bolesti (ESRD) na način ovisan o dozi. U međuvremenu, perad, riba, jaja i mliječni proizvodi nisu bili u korelaciji s povećanim rizikom od ESRD-a.
I autori studije i Ramin preporučuju zamjenu crvenog mesa biljnim proteinima kad god je to moguće. Orašasti plodovi i sjemenke, cjelovite žitarice, grah i mahunarke, te povrće bogato proteinima kao što su grašak i brokula smatraju se opcijama za zdravlje bubrega.
Pijenje dijetalnih bezalkoholnih pića
Prema klinici Mayo, vještački zaslađivači mogu biti sigurni da zdrave odrasle osobe konzumiraju umjereno. Međutim, neka istraživanja o dugotrajnoj, svakodnevnoj upotrebi umjetnih zaslađivača sugeriraju vezu s većim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i smrti općenito.
Jedna studija sugerira da dijetalna gazirana pića napravljena s umjetnim zaslađivačima također mogu ugroziti zdravlje bubrega.
"Prije nekoliko godina objavljeno je u 11-godišnjoj studiji koju je sprovela Medicinska škola Harvard na više od 3.000 žena da je dijetalna gazirana pića povezana s udvostručenim povećanjem opadanja zdravlja bubrega", dodaje Ramin, napominjući da su isti rezultati nisu ponovljene u istraživanju bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom.
To je navelo istraživače da zaključe da su negativni efekti na bubrege povezani s umjetnim zaslađivačima koji se nalaze u ovim napicima.
"Moj savjet: držite se vode", poziva urolog. „Nema kalorija i mnogo je bolji za gotovo svaki organski sistem u vašem tijelu, uključujući bubrege.
Konzumiranje alkohola
Prema NKF-u, konzumiranje četiri alkoholna pića dnevno može udvostručiti rizik od hronične bolesti bubrega. Biti pušač može povećati ovaj rizik.
"Poedinci koji također puše imaju čak i veći rizik od problema s bubrezima. Pušači koji opijaju imaju oko pet puta veće šanse da razviju kroničnu bolest bubrega od ljudi koji ne puše ili ne piju previše alkohola", piše organizacija.
Slično, pojedinci koji zloupotrebljavaju lijekove protiv bolova ili druge lijekove imaju veći rizik od razvoja problema s bubrezima.
Ovo vrijedi za lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i analgetici.
Previše kofeina
Na kraju, Ramin preporučuje da se držite podalje od prekomjernog unosa kofeina u ishrani.
"Budući da je kofein stimulans, prevelika količina može povećati krvni pritisak, što povećava stres na bubrege i dovodi ih do 'preopterećenja'", objašnjava on, dodajući da dugoročni efekti ovoga mogu uključivati zatajenje bubrega.
Izbjegnite rizik tako što ćete smanjiti unos na ne više od jedne ili dvije dnevne šoljice kafe. Međutim, ako imate poznato stanje bubrega, najbolje je razgovarati s ljekarom ili registriranim dijetetičarom.