Iako je najbolji način da dobijete individualizirane savjete da razgovarate sa svojim zdravstvenim timom, želimo vas potaknuti da razmislite o životnim navikama koje utiču na nivo šećera u krvi.
Jedan od najvećih načina da smanjite rizik od inzulinske rezistencije ne zahtijeva recept: to je hrana! Da, postoje stvari koje možete učiniti iz udobnosti vlastite kuhinje kako biste podržali zdrav nivo šećera u krvi i smanjili rizik od inzulinske rezistencije.
U ovom članku uranjamo u nauku o inzulinskoj rezistenciji i dijelimo ono što se registrirani dijetetičari slažu da je nutrijent broj jedan koji treba dodati svojoj ishrani kako biste je smanjili.
Prije nego što pređemo na inzulinsku rezistenciju, hajde da se vratimo na to šta je inzulin. Inzulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi (poznat i kao količina glukoze koja cirkuliše u krvotoku). Kod zdravih osoba, nakon jela, tijelo počinje razlagati tu hranu u glukozu da bi se koristila za energiju. Inzulin se zatim oslobađa iz gušterače kako bi pomogao u prikupljanju glukoze iz krvi i transportu u stanice kako bi je mogle koristiti kao gorivo.
Nažalost, ponekad ovaj fino podešen sistem može pokvariti funkcionisanje kao rezultat specifičnih stanja, poput visokog krvnog pritiska ili visokog holesterola, i drugih faktora načina života, kao što su neuravnotežena ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Ovo može dovesti do visokog nivoa glukoze koja cirkuliše u krvi zajedno s visokim nivoom inzulina. Zašto inzulin? Jer gušterača još uvijek ispumpava inzulin, ali su inzulinski receptori na stanicama postali otporni da ga prihvate. To znači da vaše tijelo ne može efikasno unijeti glukozu iz krvi u ćelije za upotrebu. Vremenom, to može dovesti do ozbiljnih komplikacija i stanja poput inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.
Srećom, međutim, hrana koju jedete može pomoći da glukoza u krvi u vašem tijelu ostane u boljoj ravnoteži.
Hranjivi sastojaci broj ja za smanjenje inzulinske rezistencije su dijetalna vlakna, prvenstveno zbog načina na koji pomažu u usporavanju varenja ugljikohidrata.
Studija iz 2021. objavljena u Journal of Functional Foods pokazala je da su pacijenti s dijagnozom dijabetesa tipa 2 koji su konzumirali više dijetalnih vlakana, kako kroz cjelovitu hranu tako i suplemente topivih vlakana, imali poboljšanu kontrolu glikemije i osjetljivost na inzulin. Kada je vaše tijelo osjetljivije na inzulin, to pomaže u smanjenju inzulinske rezistencije i poboljšanju kontrole šećera u krvi. Dok su naučnici otkrili da suplementacija rastvorljivim vlaknima daje najveći uticaj, izvori vlakana u cijeloj hrani takođe su igrali pozitivnu ulogu.
Prednosti vlakana za zdravlje crijeva i njihov pozitivan utjecaj na kontrolu šećera u krvi također su podržani člankom iz 2023. objavljenom u časopisu Foods.