Zdravlje
60

Rade Marušić, fitoterapeut i travar: Ljekovitim biljem izliječio sam hiljade ljudi

Piše: A. B.
Rade Marušić (Foto: Klix.ba)
Rade Marušić (Foto: Klix.ba)
Rade Marušić jedan je od najpoznatijih travara i fitoterapeuta na području bivše Jugoslavije. Izliječio je, kako kaže, desetine hiljada ljudi pomoću ljekovitog bilja. Još u mladosti Marušić je obišao gotovo cijeli svijet.

Tri puta je išao u Kinu, obišao je Južnu i Sjevernu Ameriku, te prikupio iskustvo od travara iz tih zemalja.

"Posebno mi se svidio pristup alternativnoj medicini u Kini. Tu su recepture stare i po 7.500 godina i danas ih upotrebljavaju. Hrana je u Kini lijek i Kinezi su odmakli daleko od nas u liječenju", kazao je Marušić. Na tim putovanjima naučio je, između ostalog i da je, uz čajeve, za određenu bolest potrebno preporučiti i adekvatnu ishranu te napomenuti šta je zabranjeno da bi liječenje travama pomoglo.

Rade je za blizu 200 bolesti dao stotine recepata čajeva, obloga, napitaka te uz njih redovno daje upute o ishrani i načinu življenja.

Bolesti novog vremena

Tvrdi da mu porodice dolaze generacijski i da je alternativnom medicinom izliječio mnoštvo ljudi od kojih je medicina digla ruke.

"Ljudi su mi dolazili zbog različitih vrsta oboljenja. Danas mi najviše dolaze zbog čireva, hemoroida, nervoze želuca, koja je u posljednje vrijeme uzela sve više maha i mnogih drugih bolesti koje sam uspješno izliječio i onda kada ljekari nisu imali rješenja", kazao je Marušić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U svoje 82 godine, tvrdi, nikada nije bio bolestan jer su ishrana i način življenja najvažniji za zdravlje. Glavni savjet svim njegovim pacijentima uz preporučeni recept je da jedu kuhano i da ne konzumiraju suhu hranu i prženo meso koje je veoma opasno.

"U ovim zimskim danima kiseli kupus je zbog visoke koncetracije vitamina C najbolja prevencija od gripe. Možete ga jesti na različite načine, s uljem kao salatu ili ga ispržiti na tavi, a potom ga je najbolje začiniti bijelim lukom. On kao takav grije i štiti cijeli organizam, a bijeli luk je prirodni antibiotik i antiseptik te najbolja prevencija od raznih upala", kazao je Marušić.

Preventiva protiv gripe

Također, Rade ističe da je u preventivnom djelovanju protiv gripe potrebno voditi računa o temperaturi hrane i pića koji se unose u organizam.

"Hrana i piće ne smiju biti hladniji od 26 stepeni. Kućna temperatura je tokom zime u većini kućanstava oko 25 stepeni, za organizam je veliki šok unositi hranu ili piće iz frižidera. Veliki nesrazmjer između tjelesne temperature i temperature hrane vrlo nepovoljno utječe na organizam, pri čemu se poremeti metabolizam štitnjače, a potom i ostalih organa", dodao je Marušić. Veliku pažnju, prema Marušićevim riječima, potrebno je posvetiti prilikom konzumacije čajeva.

Svi čajevi ne smiju se ispijati stalno jer će u suprotnom njihova stalna konzumacija izazvati različite nus pojave. Ipak, čajevi kao što su majčina dušica, menta pitoma, menta divlja, stolisnik, šipurak i drenjak smiju se konzumirati svakodnevno.