Šetnjom do edukacije
56

Sarajevo ponovo u bojama "Race for the Cure": Poklonite sebi pregled, prevencija spašava život

I. Sa.
Svake godine pokloniti sebi sistematski pregled - upravo je bila jedna od zvijezda vodilja prije 17 godina, kada je održana prva utrka "Race for the Cure" u Sarajevu.

Ovo je najveći sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja u našoj zemlji, tačnije o podizanju svijesti o karcinomu dojke, ali i promociji ranog otkrivanja i prikupljanje sredstava za važne usluge koje se obezbjeđuju ženama.

Nela Hasić, direktorica "Think pink – Zajedno smo jedno" za Klix.ba navodi kako je ovakav događaj vidjela u SAD-a te je odmah shvatila da je nešto slično potrebno i našoj zemlji.

Foto: Race for the Cure/ Nela Hasić
Foto: Race for the Cure/ Nela Hasić

"Možemo ponosno istaći da mnoge javne ličnosti iz različitih sfera života daju svoj doprinos i angažuju se na promociji. To su ustvari naši prijatelji koji svojim angažmanom i zalaganjem doprinose uspješnosti naše kampanje", rekla je ona.

A među njima je i voditeljica Klix Studija Emela Burdžović koja na više polja daje nemjerljiv doprinos.

Foto: Race for the Cure
Foto: Race for the Cure

Ona je jedna od brojnih ambasadorica kojima je cilj animiranje javnosti, ali i prikupljanje sredstava bez kojih ova organizacija ne bi mogla djelovati.

"Tako ove godine imamo ambasadore koji su se izdvojili i prikupili ubjedljivo najveće iznose otkako radimo ovu vrstu promocije događaja. Preko 40.000 KM prikupili su do danas kroz svoja četiri tima Alma Fazlić i njen suprug Jala Brat, sestre Džejla, Šejla i Lejla Ramović, Zvonko Komšić i Maya Sar te Samira Poričanin-Petrešin i Selma Riđanović-Kenović. Zahvalni smo jednako i ostalim ambasadorima, njih 30 koji su sudjelovali u kampanji, ali i svakom od kapitena 285 timova koji su do danas registrovani. Među njima je 31 udruženje pacijentica oboljelih od karcinoma dojke iz cijele Bosne i Hercegovine. Oni sa svojim članicama i sugrađanima u nedjelju dolaze u Sarajevo. Nadamo se da ćemo postići najbolje rezultate u ovih 17 godina našeg djelovanja", navodi Hasić.

Foto: Race for the CurFoto: Race for the Cure
Foto: Race for the CurFoto: Race for the Cure

A na pitanje koje su glavne poruke koje se šalju ovom kampanjom, ona odgovara:

"Osnovni razlozi naše kampanje i ovog događaja su višestruki od skretanja pažnje javnosti na važnost ranog otkrivanja bolesti, do prikupljanja sredstava za neophodne preventivne preglede onima koji ma su nedostupni, ili psihološke podrške ženama suočenim sa bolešću. Mi razvijamo koncept filantropije i takmičenja u dobru. A žene treba da znaju da same odlučuju, ne treba čekati jer preventivni pregledi spašavaju živote. Treba da svake godine sebi poklone sistematski pregled".

Nije tajna da svako u sebi krije, u manjoj ili većoj mjeri, strah od bolesti i preventivnih pregleda.

"Naš cilj je da edukujemo stanovništvo i razbijamo predrasude o tome. Preventivni pregledi spašavaju živote, to je činjenica koju želimo ponavljati dok ne bude usvojena i dok se ne razbije strah od odlaska doktoru", zaključuje Hasić za Klix.ba.

Trka će biti održana 29. septembra, a počet će ispred Sarajevo City Centra u 11 sati. Više informacija o načinu prijave možete pronaći na stranici www.raceforthecure.eu.