Obratite pažnju
4

Šta brada može otkriti o vašem zdravlju

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Možda će vas iznenaditi da je brada više od imidža, a ona vam zapravo može reći iznenađujuće mnogo o vašem cjelokupnom zdravlju.

Dr. Mery Somerlad, dermatologinja i portparolka Britanske fondacije za kožu, rekla je područje muške brade u velikoj mjeri pod uticajem muških hormona kao što je testosteron, ali i genetike.

Od neujednačenog rasta dlačica do perutanja kože i suhih pramenova, evo šta vaša brada može otkriti o vašem zdravlju.

Nemate dlaka na dijelovima brade

Jesu li vam dlake na licu razbijene ćelavim mrljama? Za to bi moglo postojati niz objašnjenja, a jedno od njih je alopecija – bolest gubitka dlaka koja može zahvatiti bilo koji dio tijela, uključujući vlasište i područje brade.

Dr Sommerland je otkrio kako prepoznati da li je imate.

"Ako postoje glatke ćelave mrlje, to može biti posljedica autoimunog stanja gubitka dlake zvanog alopecija areata. U ovom stanju dolazi do bezbolnog gubitka dlaka, obično kružnog oblika, dlake mogu ponovo izrasti bijele. Ponekad su zahvaćena i druga područja koja nose dlake poput obrva ili vlasišta", navodi.

Još jedan krivac za vašu neravnu bradu može biti gljivična infekcija.

"Gljivične infekcije koje se ne liječe mogu dovesti do trajnog gubitka dlaka. Prije nego što se dlaka izgubi, mogu se pojaviti ljuskasta kvrgava područja koja mogu imati gnoj", dodaje.

Brada koja se ljušti

Vaše vlasište nije jedino mjesto na kojem se može pojaviti perut - nažalost, dlake na licu također mogu dobiti ljuspice.

"Dermatološki naziv za perut je seboroični dermatitis. Ovo uzrokuje blagi svrab i perutanje kože koja nosi dlake. Češći je kod muškaraca i može se uspješno liječiti šamponima i kremama", dodaje.

Stanja kože poput ekcema i psorijaze takođe mogu uzrokovati ljuštenje brade.

Dok ekcem može učiniti da vaša koža svrbi i zateže, psorijaza može uzrokovati ljuskave mrlje na koži koje izgledaju crvenije ili tamnije od originalne boje kože i mogu ili ne moraju svrbeti.

Suha dlaka brade

Da li vam je dlaka na bradi malo suha i lomljiva? To može biti zbog pretjeranog pranja ili korištenja proizvoda za dehidraciju.

U krajnjem slučaju, možete se odnositi prema bradi kao prema kosi na glavi.

"Korišćenje hidratantnog i omekšavajućeg regeneratora za dlaku brade može pomoći kod isušivanja. Ne odgovaraju sva ulja za bradu svim tipovima kose, pa ako vam ulje za bradu isušuje, potražite alternativu", dodaje.