lifestyle
64

Ženke vode glavnu riječ u Pionirskoj dolini: Lav se trese od straha nakon okršaja s lavicom

Piše: A. Z.
Lav Riley (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Škotsko govedo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zima i snijeg unijeli su mir i tišinu u Pionirsku dolinu u Sarajevu. Posjetioci su rijetkost, djelimično zbog hladnoće, djelimično zbog oskudnije ponude tokom zimskog perioda. Međutim, to je idealno vrijeme da se pojedini stanovnici Pionirske doline odmore u toplim boksovima, a drugi da nesmetano uživaju u čarima bijelog prekrivača.

Među onima koji nisu ljubitelji niskih temperatura su stanovnici majmunarnika – majmuni, lemuri, merkanti i leptiri. Ne smije im biti hladno i ne smije im nedostajati hrane. Dok majmuni vrijeme uglavnom provode izležavajući se, merkanti se igraju, a lemuri željno iščekuju da budu nagrađeni nekom od poslastica i pri tome ne kriju da su im grožđice omiljene. Sretna porodica lemura koju čine majka, otac i dvije kćerke, nije oduvijek bila skladna. Naime, kćerke i otac se u početku nisu slagali, zbog čega je otac često bio žrtva nasilja, ali se uspio izboriti za svoju poziciju.

"Lemuri svaki dan na jelovniku imaju 12 namirnica. Sedmično potrošimo blizu 150 kilograma voća i povrća za ishranu životinja u majmunarniku. Isporuka je svakog ponedjeljka i ne dajemo im ništa truhlo i staro. Majmuni svaku večer piju čaj od kamilice s medom, a nekad im ubacimo i malo soka od narandže. Čaj ih smiri, preuzeli smo tu praksu prije 12 godina kad smo ih dovezli iz Poljske. Zmije jedu svakih 15 dana, uglavnom štakore koje im kupujemo od Veterinarskog ili Medicinskog fakulteta u Sarajevu", kazao je za Klix.ba veterinar Vedad Škapur.

Lavica Sarajčica i medvjedica Sanja najopasnije ženke

U komšiluku majmuna i društva nalazi se nešto manje raspoložena porodica lavova. Ni oni ne vole zimu, možda zbog toga što su umjesto šepurenja pred posjetiocima prisiljeni vrijeme provoditi u zatvorenom prostoru. No, s obzirom na to kako je lav Riley štitio svoju lavicu Sarajčicu i trogodišnju Piolinu od objektiva fotoaparata, čini se da je boravak u boksu utjecao na zbližavanje porodice. Ipak, Riley i njegova draga nisu uvijek u dobrim odnosima, a razdvojeni su radi sigurnosti lava jer je on taj koji uvijek izvuče deblji kraj. Veza između lava i lavice zapravo je slična braku zmeđu muškarca i žene. I u ovom slučaju je ženina riječ posljednja.

"Lav ne smije da se javi. Lavica ga ujeda, baca ga. Lav se svaki put trese nakon okršaja. Puštamo ih svaki dan da prošetaju u zatvorenom prostoru jer imamo šest prostorija. Jedu sedam kilograma mesa svaki dan i moraju se grijati. Svaki drugi mjesec primaju riblje ulje i vitaminske preparate. Posjetioci će ih moći vidjeti čim temperatura bude 8-9 stepeni", kaže Škapur.

Iako ima 40 godina, prilično opasna i ljuta je i medvjedica Sanja. Godine su ostavile traga na njenom izgledu i kostima, zbog čega se jedva kreće, ali uvijek rado izađe vani kada nanjuši narandže. Sanja i njena desetogodišnja kćerka imaju cimerku medvjedicu s kojom nisu u dobrim odnosima, zbog čega nikada ne izlaze zajedno. Sanja i njena kćerka očito smatraju da je treći u društvu uvijek višak. Jedino u čemu se ove medvjedice slažu jeste da nema ništa slađe od jabuka, krušaka i narandži.

"Medvjedi od sredine decembra prestaju jesti i idu u hibernaciju, ali to kod nas nije slučaj jer ovdje uvijek imaju da jedu, ali jedu malo. Ako nema poslastica radije ne jedu ništa", ističe veterinar.

Alpake i braća škotska goveda razdvojeni zbog loših odnosa

Rakunima i alpakama od hrane je ipak draži snijeg. Nakon zajedničke igre na bijelom prekrivaču, rakuni se ušuškaju u slamu i uživaju u njenoj toploti. Slažu se sve dok ne dođe vrijeme za reprodukciju kada zbog sukoba i nesporazuma bivaju odvojeni. U njihovom komšiluku nalazi se mužjak alpake. On je ujedno jedini mužjak u Pionirskoj dolini koji je izvojevao pobjedu protiv ženki.

"Mužjak je bio malo nestašan i napadao je druge dvije alpake pa smo ih morali razdvojiti da ih malo smirimo. Oni uživaju u ovom vremenu, kad vide snijeg odmah im je nova godina. Međutim, u šestom mjesecu ih moramo šišati da ne bi dobili sunčanicu. Imaju takvo runo da je nužno ručno šišanje, jer se klasične mašine za šišanje ovaca pokvare već prilikom šišanja prve alpake", ističe Škapur.

Škotska goveda vole sijeno i jedu ga u velikim količinama, a poslastica su im žitarice i lizanje soli. Pionirska dolina je dom za dvojicu braće koji su već neko vrijeme u svađi. Crni je dvije godine mlađi, ali je teži, veći i opasniji, zbog čega ne žive zajedno. Ipak, čini se da upravo mlađem bratu nedostaje ljubav, zbog čega neumorno pokušava pridobiti bratovu pažnju gurajući glavu kroz ogradu koja ih dijeli.

Praznici su vrijeme pomirenja i opraštanja pa možda ljutita braća, posvađane alpake i medvjedice odluče ostaviti razmirice iza sebe kako bi u novu godinu ušli sretniji i veseliji.