Otvoreno kino Bosna
424

BKC će od Općine Centar dobiti 50.000 KM za pokretanje Otvorenog kina Bosna

L. K.
Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, na inicijativu Sare Arslanagić (NS) i Hamdije Hasanovića (SDA), jednoglasno je usvojena inicijativa o podršci Javnoj ustanovi "Centar za kulturu Kantona Sarajevo" – Bosanskom kulturnom centru da pokrene aktivnosti na stavljanju kina 1. maj u funkciju građana i građanki KS.

"Inicijativu smo pokrenuli na osnovu idejnog rješenja za obnovu lokaliteta Otvorenog kina Bosna koju su pokrenuli Dunja Krvavac, Nedim Jahić i Nedim Sarvan. Također, prepoznali smo ranije inicjative vijećnika Hamdije Hasanovića i akciju čišćenja ove lokacije koju je pokrenuo vijećnik Denis Challenger. Predlagači novog koncepta za obnovu lokacije, već su svoju ideju predstavili načelniku Općine Centar Srđana Mandića, te ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samira Avdića na ovu inicijativu, te direktora Jasmina Durakovića koji je prepoznao ovu inicijativu kao važnu", kazala je vijećnica Arslanagić.

Vijeće je pozvalo Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općinu Centar Sarajevo i zainteresovane građane, predstavnike struke da uspostave Radnu grupu za realizaciju aktivnosti “Otvorene pozornice”.

"Usvojenom incijativom, vijećnici su obavezali na izdvajanje transfera u iznosu od 50.000 KM u Budžetu Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu prema Javnoj ustanovi Centar za kulturu Kantona Sarajevo za realizaciju aktivnosti raspisivanja Javnog poziva za arhitetktonsko-građevinsko rješenje koje će uključivati i prijedloge funkcionalnosti prostora. U sklopu toga, tražimo da se izvrši provjera svih imovinsko-pravnih sporova i zahtjeva koji se tiču ovog lokaliteta, te da se sve zainteresovane strane okupe, kako bi se za ovaj dio zemljišta postigla zajednička saglasnost o radovima – koji će sačuvati lokalitet, bez obzira na eventualne izmjene prava posjeda i upravljanja u budućnosti", dodaje Arslanagić.

Vijećnici su zatražili od načelnika Općine Centar Sarajevo da uputi nalog prema KJKP "PARK", uz prethodno odobrenje direktora Javne ustanove "Centar za kulturu Sarajevo" kako bi se izvršili hitni radovi uklanjanja rastinja i stabala na samoj pozornici, čišćenja korova i uklanjanja poroznih željeznih konstrukcija koje predstavljaju neposrednu opasnost – a kako bi prostor, prije same obnove, mogao biti korišten za okupljanje i razvoj ideje i njegove funkcije u budućnosti.

"Od velike je važnosti što je inicijativa usvojena jednoglasno i što je okupila sve ranije prijedloge i aktivnosti koje su se vodile po ovom pitanju. Također, izdvajanje početnih sredstava za posebne namjene po ovom pitanju, osigurat će BKC-u da u 2022. godini napravi konkretne korake, u komunikaciji sa građanima i građankama. Zaista, imamo priliku da stvorimo uslove za oživljavanje Otvorenog kina i stavimo ovaj prostor u funkciju", zaključio je Nedim Jahić, jedan od građana koji je pokrenuo inicijativu.

"Mislim da je važno da se razvoj ideje Otvorenog kina nastavi u pravcu koji uključuje javnost. Trebamo pitati stanare iz Tepebašine, Ključke, Alipašine, kako oni vide ovaj prostor. Moramo uključiti festivale, javne ustanove, buduće korisnike ovog mjesta i napraviti dobru priču. Za sada je sjajno što konačno postoji inicijativa da se ukloni otpad koji ugrožava ovaj objekat, te što se Opština Centar obavezala na izdvajanje sredstava koja će olakšati BKC-u da napravi prve korake u tom procesu. Dobar dan za ideju da građanke i građani mogu nešto predložiti, a da to stvarno dobije svoju priliku", poručila je Dunja Krvavac, arhitektica koja je kreirala idejno rješenje nove inicijative za vraćanje otvorene pozornice kina Bosna u funkciju.