O Branislavu Lečiću
30

Danijela Štajnfeld u intervjuu opisala silovanje, kako se osjećala poslije i zašto je šutjela

A. B.
Glumica i rediteljica iz Srbije Danijela Štajnfeld je za srbijanski istraživački medij Insajder.net govorila o silovanju koje je, kako tvrdi, pretrpjela od kolege glumca i političara Branislava Lečića.
Kako je na početku razgovora kazala, nju je Lečić silovao 7. maja 2012. godine.

"Poslije četiri dana igrali smo predstavu 'Dnevna zapovijest'. Bila sam u šoku. Htjela sam odmah zvati policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumijete to stanje", navela je.

Kako dalje priča, tada je bila uvjerena da joj javnost neće vjerovati u situaciji kada postoji samo njena riječ na njegovu. Jer on je stariji kolega, uspješan i poznat glumac.

Međutim, više joj, kako je istakla, nije važno ko će joj vjerovati.

Danijela Štajnfeld je u petak iz New Yorka gdje živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužilaštvu. U izjavi tužilaštvu opisala je sve do detalja, a u opširnoj ispovijesti za Insajder glumica prvi put pred kamerama opisuje sam događaj koji se odigrao u maju 2012.

"Ja sam govorila 'ne' neprestano, dok god sam mogla. On je u jednom momentu predložio da se vidimo da mi da neki potpis jer mi smo se družili i viđali, igrali zajedno predstave i radili. Nije bilo prvi put da sam sjela s njim u automobil jer smo se družili i nije bilo ništa neuobičajeno osim što me je te noći odveo negdje gdje nisam znala gdje sam, nisam mogla izaći iz tog prostora i to je bilo negdje van Beograda usred noći i tamo me je mučio i silovao", ispričala je Štajnfeld.

Kako kaže, to je bilo jedno fizičko, psihološko i emotivno mučenje. Nije mogla govoriti i stajati niti podići ruke.

"Nikada nisam mogla pomisliti da me taj čovjek može silovati jer sam imala povjerenje u njega. Jako je teško vjerovati da se to može zloupotrijebiti i koliko god sam ja to mogla prijaviti mislim da ne bih mogla zadržati svoju poziciju, sigurnost, privatnost i da me država zaštiti", dodala je.

Danijela je u razgovoru odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi.

"Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti. Čekala sam da budem osnažena i hrabra te da se psihički spremim na reakcije koje će uslijediti", kaže Danijela Štajnfeld.

Samo 40 dana nakon traumatičnog događaja uspjela je otići u Ameriku. Htjela je sve zaboraviti, a onda su počeli psihički problemi. Svaka sitnica je počela da je podsjeća. Prestala je spavati, jesti. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.

Ljekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom - jasan i mjerljiv dokaz da je traumu preživjela.

"Ja sam se liječila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dvije godine. Ja u to vrijeme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osjećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsjetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela poteškoća sa disanjem i mogla sam dobiti panične napade", navela je.

Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi liječila od posttraumatskog sindroma.

U intervjuu za Insajder Štajnfeld objašnjava zašto se srela sa Lečićem nekoliko godina kasnije, tačnije 2016.godine.

"Da osvijestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja. To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htjela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umjela i mogla", poručila je Štajnfeld.