Masterclass na SFF-u
32

Alexander Payne otkrio kako spaja komediju i dramu: Nekad priznam glumcima, ne znam šta da radim ovdje

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Američki reditelj, scenarist i producent Alexander Payne dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva, a održao je i Masterclass u okviru Sarajevo Film Festivala gdje je govorio o svom načinu rada, spoju komedije i drame po čemu su njegovi filmovi prepoznatljivi.

Među prvim stvarima na koje se osvrnuo u razgovoru s Ennisom Ćehićem je upravo to kako spaja humor s ozbiljnim temama.

"Ovaj balans počinje s pisanjem", kazao je na početku te pojasnio: "Dobijam puno pitanja o miješanju komedije i drame i neko bi pomislio da bih, nakon što su me to tako često pitali, imao dobar odgovor, ali nemam".

Potom se našalio: "Ne znam, čovječe".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Kada definirate filmove koje smo napisali i koje sam režirao možete reći da su to humoristične drame ili dramatične komedije. Ali, ne znam, valjda imamo samo ozbiljnu stranu koja želi sagledati život i ispričati dobru, sočnu priču punu, iskrenosti i boli, a onda se posebno dobro zabaviti radeći to i šaliti se", pojasnio je u nastavku.

Potom je govorio na šta se fokusira kada je riječ o razvoju likova dok piše scenarij: "Da biste se osjećali kao stvarni ljudi, kao ljudi, koje poznajete, ili vi, koje možda poznajete, oni vam unutar vas moraju biti jednako živi kao što bi bili da ih poznajete u stvarnom životu".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kazao je i kako nema pravila dok radi te da uglavnom gleda stare filmove: "Smatram da me dosljednije obogaćuju stariji filmovi, a posebno volim filmove iz Sjedinjenih Američkih Država, iz Japana i iz Italije, konkretno te zemlje".

Govorio je o svom odnosu s glumcima i načinu rada te priznao i da zna reći glumcima: "Ne znam šta da radim ovdje i ne mogu smisliti nešto dobro".

"Od svih ljudi koji rade na filmu, volim snimatelje i montažere, oni su tako pozitivni u snimanju filmova, susreću mnoge vrste negativnih i prestrašenih ljudi", kazao je u nastavku.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Unuk grčkih imigranata, Alexander Payne odrastao je u Nebraski, SAD. Studirao je istoriju i špansku književnost na univerzitetu Stanford i magistrirao filmsku režiju na UCLA-u. Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oscara®, uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Dva puta je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, a njegov najnoviji film, Bartonova akademija (The Holdovers), osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu ove godine.

"Ono što je najvažnije, ranije sam na Sarajevo Film Festivalu predstavio dva filma, i presretan sam i počastvovan što se vraćam", naglasio je Payne, čija filmografija uključuje priznate filmove "Građanka Ruth" (1996.), "Izborni dani" (1999.), "Gospodin Schmidt" (2002.), "Stranputica" (2004.), "Nasljednici" (2011.), "Nebraska" (2013.), "Smanjivanje" (2017.) i "Bartonova akademija" (2023.).

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Payneov prvi susret sa Sarajevom bio je 2005. godine, kada je svoje filmove lično predstavio u programu "Posvećeno" (Tribute to) na 11. Sarajevo Film Festivalu.

Osim toga, večeras će biti upriličena i posebna projekciju njegovog filma "Stranputica", dramske komedije iz 2004. godine. Film je dobio pohvale kritičara, osvojivši pet nominacija za Oscara i Oscara za najbolji adaptirani scenarij.

Payneov dugogodišnji saradnik Jim Taylor također je s njim u Sarajevu.