Vlasnica talent agencije
94

Anila Gajević: Za filmske profesionalce festival nije zabava, nego vrlo ozbiljan rad

D. J.
Foto: Edvin Kalić
Foto: Edvin Kalić
Sarajevo Film Festival večeras svečano otvara svoja vrata, a glavni grad BiH postaje centar filmske industrije.
O ovogodišnjem festivalskom programu, ali i o filmskoj industriji u BiH i regiji razgovarali smo s Anilom Gajević, direktoricom Zone, prve talent agencije u BiH.

Kao glumačka agentica Anila je radila na filmovima i TV serijama kao što su "Mission Impossible: Ghost Protocol", "Snowpiercer", "A Hidden Life, "Zero Chill", "Papillon", "Child 44", "Jack Ryan", "Skyfall", "The Last Christmas", "Gangs of London", "Strike Back", "Before We Die" i mnogim drugima, a Goran Navojec, Toni Gojanović, Anica Dobra, Igor Kovač, Slavko Sobin samo su neka od velikih imena s kojima ova uspješna Sarajka godinama surađuje.

SFF nam je pred vratima, festivalska atmosfera već se uvelike osjeti u našem glavnom gradu i sve je spremno za jubilarno izdanje događaja po kojem je naša zemlja postala prepoznatljiva u svijetu. Vjerujemo da ste i Vi, kao direktorica najutjecajnije talent agencije u regiji spremni i da s nestrpljenjem očekujete početak SFF-a?

Foto: Edvin Kalić
Foto: Edvin Kalić

Nisam sigurna da li sam spremna, ali sam sasvim sigurno nestrpljiva. Možda ne koliko i tim ljudi koji rade na Sarajevo Film Festivalu, ali zasigurno jednako kao i ostale kolege iz filmske industrije koji pokušavamo da napravimo plan rada za narednih sedam dana, a on podrazumijeva projekcije, sastanke, posjete panelima, prijeme… Za filmske profesionalce festival nije zabava nego vrlo ozbiljan rad. Najintenzivniji je to zasigurno period u mom profesionalnom životu i to je tako desetak dana uoči početka SFF-a i, naravno, za vrijeme Festivala. Ovogodišnji program je iznimno bogat i obiman. Nadam se da ću uspjeti pogledati sve filmove i serije u kojima igraju glumci Zone i na kojima sam lično kao agent radila, ako ne u premijernim terminima, onda u reprizama barem.

Iako još uvijek nije kraj kalendarske godine, u filmskom svijetu je, što se tiče BiH, promatramo od Festivala do Festivala. Kada se osvrnete na Vaš rad posljednjih mjeseci, na kojim projektima ste sve radili? Kako biste ocijenili 2023. odnosno 2024. godinu što se tiče filmskog stvaralaštva na našim prostorima?

Filmska i TV industrija u svijetu prošla je brojne turbulencije, prvo od Covida pa onda do štrajkova u Hollywoodu. To se reflektiralo i na američke produkcije koje su prije toga puno češće snimale u Evropi, a u kojima su ranije imali sreću da igraju i naši glumci. No, unatoč tome, zabilježili smo neke sjajne evropske projekte koji će ove godine imati premijere ili su tek završena snimanja. Lidija Kordić će imati premijeru filma "Diva Futura" u takmičarskom programu Venecijanskog festivala i rado ću joj se i ja pridružiti. Serija "Families Like Ours" Thomasa Winterberga bit će prikazana također u Veneciji, a i na njoj je radila Zona i glumac Boris Isaković.

Petnaestak bh. glumaca predvođenih Alenom Džebo i Albanom Ukajem snimali su švedsku seriju "A Life's Worth", dok je Admir Šehović bio u Nizozemskoj gdje je završio snimanje filma "The Hostage" za Netflix. Kada spominjem Netflix, Klara Mucci je zablistala u seriji "The Crooks", a Jelena Gavrilović u Amazonovom filmu "Gassed Up". Trenutno je Slavko Sobin u Kolumbiji, Arben Bajraktaraj i Ivona Baković u Češkoj. Kada je BiH u pitanju, radili smo uspješno na TV serijama "Komar" i "Kotlina", a od filmova na "Paviljonu". Poznato vam je da je Fondacija za kinematografiju "u blokadi" tako da ni prošle i još uvijek ni ove godine nisu dodijeljena sredstva, kako za produkciju, tako ni za komplementarne djelatnosti. Nije sjajna ni budućnost TV produkcije s obzirom na odluku da se ograniči inače sjajni projekt BH Content Lab.

Zahvaljujući Vama i Vašoj agenciji, našu zemlju, posebno Vaše rodno Sarajevo, iz godine u godinu posjećuje sve veći broj velikih regionalnih glumačkih imena – što zbog angažmana, što zbog prijateljskih veza koje ste s njima uspostavili. Tko nam je sve bio tu posljednju godinu, kako su se proveli (vjerujemo da su s Vama podijelili dojmove o našoj zemlji), što im se najviše svidjelo?

Istina je da brojni glumci dolaze u Sarajevo, kako bi ostvarili saradnju za Zonom, nekoliko sjajnih turskih glumaca do velikog broja glumaca iz regije. Teško mi je nabrojati sve njih, ali mogu istaći dugogodišnju saradnju sa Goranom Navojcem koji je rado viđen gost u Sarajevu i on rado dolazi u ovdje. Mi već 16 godina sarađujemo, a nekoliko puta je već bio na otvorenjima Sarajevo Film Festivala, tako da će i ove godine biti sa filmom "Nakon ljeta" Danisa Tanovića. Tu je i Ivana Roščić, a koja je također igrala i u spomenutoj švedskoj seriji.

I ove godine ste sudjelovali na hvalevrijednom projektu ReActing As a Star. Jeste li imali priliku uspostaviti neke nove kontakte ili dogovoriti suradnje s glumcima ili redateljima? Kakva iskustva ste ponijeli sa ovog trećeg susreta?

Foto: Edvin Kalić
Foto: Edvin Kalić

Reacting as s Star je odlično dizajniran program isključivo za glumce, a pokrenuli su ga Slovenski filmski centar i Tina Hajon kao njegova menadžerica. Kao takav je specifičan i dragocjen i meni je drago da svake godine budu pozvani glumci Zone. Program daje glumcima uvid u mogućnosti na stranim tržištima, prilike da kroz radionice sa casting direktorima nauče nove tehnike pri izlasku na audicije, a kroz umrežavanje sa agentima i rediteljima i nove prilike. Meni lično je također korisno upoznati nove casting direktore i reditelje, ali i kolege agente iz naše regije.

Posljednjih nekoliko godina jedan od posebnih događaja tijekom SFF-a je Zona party. Događaj je to koji okuplja, uz glumce, ali i druga brojna poznata lica iz BiH i regije. Možete li nam otkriti neka od imena koja će ove godine zablistati na Vašem partyju?

Ne znam kako objasniti fenomen Zona partija koji je, imam osjećaj, postao zaseban entitet. To je postalo mjesto susreta lica iz grada, a upite za pozivnicama dobijamo iz cijele regije. Prošle godine smo okupili oko 900 gostiju, neobjašnjivo. Počelo je kao promocija agencije i glumaca, a proizašlo u javni događaj. Ove godine smo stidljivo najavili da ćemo napraviti isključivo zabavu za naše glumce. Nismo objavili ni lokaciju, a već imamo duplo više gostiju od predviđenog broja. Laska to također i meni lično, ali je istovremeno i stres i organizacija. Poželim da uživam na Sarajevo Film Festivalu, samo gledam filmove i družim se opušteno. Zato možda zaista nekad udovoljim svojoj želij i Zona party premjestimo u neki drugi termin. Ove godine se družimo sa svim divnim bh. glumcima koji će imati i po nekoliko premijera na SFF-u. Istakla bih Igora Skvaricu i Feđu Štukana koji će imati čak po 4 premijere.

Vjerujemo da ste pogledali raspored projekcija za ovu godinu na SFF-u. Koje filmove i serije ste stavili na vašu "must see" listu?

Oh da i lista je duga. Planiram pogledati sve bh. filmove i serije, kao i rumunski film "Tri kilometra do kraja svijeta" u kojem igra klijentica Zone Laura Vasiliu. Film je u takmičarskom programu, a premijeru je imao na Kanskom festivalu. Rado bih pogledala i TV serije "Nobelovac" i "Sablja" kao i kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" i dokumentarni film "Nebo iznad Zenice".