Ipak su je zadržali
20

Bruce Willis je prezirao jednu rečenicu u filmu "Umri muški 2": Nije je htio izgovoriti

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U vrijeme kada se pojavio nastavak filma "Umri muški", Bruce Willis je bio prava filmska zvijezda. Igranje Johna McClanea ga je smjestilo među sam vrh Hollywooda u to vrijeme, a imao je vrlo čvrste ideje o tome kako želi igrati ulogu.

Glavna među tim idejama bila je da nije želio da ga publika više vidi kao smiješnu televizijsku zvijezdu. Želio je da bude ozbiljno shvaćen u svojoj novoj ulozi, pa je kada je trebao ponoviti svoju ulogu McClanea rekao reditelju Rennyju Harlinu da humor "nije na meniju".

Naravno, ovo je Harlinu predstavljalo problem, jer je McClaneov humor u prvom filmu bio značajan dio zašto je publika voljela lik. Willis se ipak držao svog stava, a to je dovelo do vrlo neugodne situacije zbog rečenice koju je apsolutno prezirao, prenosi Far Out magazin.

Harlin je svojevremeno rekao za Empire: "Bruce se preko noći pretvorio iz TV zvijezde 'Moonlightinga' u filmsku zvijezdu s jednim filmom. I nije neuobičajeno da kada glumci dođu u tu poziciju, na neki način razviju različite ciljeve".

Harlin je pokušao urazumiti svoju zvijezdu, govoreći mu da je publika uspostavila odnos s McClaneom iz prvog filma. Stoga se plašio da bi odbacivanje humora ovog lika natjeralo ljude da se osjećaju kao da su izgubili svog prijatelja.

Nažalost, Willis to nije tako vidio. Nije bio zadovoljan McClaneovim lakomislenim stavom u određenim dijelovima scenarija "Umri muški 2" jer su ulozi u filmu bili tako visoki.

Harlin je tvrdio da se Willis podsmjehivao: "Oni stihovi i šaljivi komentari — to je s*anje. Sa životima na kocki, ne možete reći takve stvari".

Reditelj mu je pokušao pojasniti: "Da, ne u stvarnom životu, ali ovo je film. Ovo je 'Umri muški'".

Pošto je Willis odbijao odustati, Harlin je pozvao na hitan sastanak s producentom Joelom Silverom. Rezultat ovog posredovanja bio je da je Willis mogao snimiti onoliko snimaka scene koliko je želio, sve dok je pristajao napraviti jedan snimak na način na koji je Harlin zamislio. Harlin se nasmijao: "Učinio je to nevoljko i ne tako srećno, ali je to uradio".

Međutim, ovakav stav je doveo do zaista nezgodnog dana na setu kada je Willis naletio na rečenicu dijaloga koju je mrzio. Tokom scene u kojoj McClane ima zadatak da pošalje faks nekome u Los Angelesu, a službenica ga zavodnički promatra.

McClane vidi ovo, nasmiješi se, pokaže na svoj vjenčani prsten i kaže: "Samo faks, gospođo. Samo faks". Iz nekog razloga, ova rečenica se nimalo nije svidjela Willisu.

"To je tako bezobrazno i ​​glupo", rekao je Harlinu, "Odbijam to reći".

Očajni Harlin je zatim proveo sat vremena moleći Willisa da izgovori rečenicu jer je bio uvjeren da će to natjerati publiku da se više poveže s McClaneom, osim što će ih nasmijati. Harlin se ipak "posljednji smijao" jer je rečenica za koju se toliko borio ostala u finalnoj verziji i bila je jedan od najupečatljivijih trenutaka filma.