Ponosni reditelj
156

Danis Tanović na Metalcu: Ako postoji ijedan festival koji smatram svojim, to je onda SFF

D. J.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Film "Nakon ljeta" večeras je u Sarajevu istovremeno prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu Stari Grad i u Ljetnom kinu Centar Safet Zajko te je tako službeno otvoren 30. Sarajevo Film Festival.

"Sretan nam rođendan. Svima nama", kazao je reditelj filma Danis Tanović obraćajući se publici na Metalcu koja ga je potom pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

"Zaista, ako postoji ijedan festival na svijetu koji smatram svojim to je onda ovaj. Nadam se da ćete uživati u ovom filmu bar onoliko koliko smo mi uživali praveći ga. Ako se to desi, uživat ćete jako", rekao je Tanović i nasmijao prisutne.

"Nakon ljeta" komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi.

Premijerom ovog filma počele su projekcije Sarajevo Film Festivala i u Mostaru – u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar i u Tuzli - u Bingo Ljetnom kinu Tuzla.