Dejana Rosuljaš: U emisijama proživljavam svaku pojedinačnu priču svojih gostiju
Atraktivna plavuša vodila je nekoliko emisija, a posljednjih sedam godina uređuje i vodi Dejana Talk Show koji tematizira razne društvene teme. Gledaoci se uz nju smiju i plaču, pomažu jedini drugima i slave ljubav. U razgovoru za Klix.ba kaže kako se u novinarstvu našla sasvim slučajno, s obzirom na to da je diplomirala pravo, ali da se zaljubila "na prvu" i ostala u ovoj branši.
"Kada razmišljam o tom periodu života uvijek se sjetim radosti i zadovoljstva nakon svakog urađenog priloga ili emisije, velike želje za učenjem i ogromnog strpljenja velikana novinarstva poput Olivera Mlakara, Saše Zalepugina i Miće Orlovića prema nama koje smo tada počinjale. Nekad mi se čini nestvarnim da je od tada prošlo više od 12 godina", kazala je Dejana.
Želja da se čuje i glas "malog čovjeka"
Prisjeća se kako je od samog početka karijere na TV-u željela imati svoj talk show. Želja joj se ostvarila 2010. godine kada je emitovano prvo izdanje Dejana Talk Show. Sada je u toku osma sezona, a Dejana je sa svojom ekipom realizovala više od 670 emisija.
"Željela sam da i 'mali čovjek' ima priliku ispričati svoju priču, da se i njegov glas čuje te da kroz različite teme emisija podignemo svijest javnosti o važnim pitanjima u našoj državi, spoznamo probleme koje muče naše građane, kao i da kroz neke druge zabavnije teme opustimo gledaoce i da bar taj sat vremena koliko traje emisija, zaborave na tmurnu svakodnevnicu i zabave se", rekla je Dejana.
Kaže da put do toga nije bio lagan, ali da je cijeli taj "gemišt" radosti i tuge, nadanja, pa suza i ponovo sreće, stvorio "mjeru" zvanu Dejana Talk Show jedinstvenim programom, dovoljno običnim da ga zovu svojim, a dovoljno drugačijim da bude unikat.
"Ono što gledaoci vide je finalni produkt. Ali da bi se proizvela emisija koja će biti kvalitetna, ali i interesantna ljudima, neophodan je često ne tako zanimljiv rad. Priprema emisije je izuzetno bitna, uključuje nekoliko faza i sve su podjednako značajne. Zaista mnogo vremena utrošim na pripremu, ali zato u samoj emisiji mogu biti apsolutno opuštena, prirodna, fokusirana na gosta, na njegove riječi i to mi daje prostora za improvizaciju koja je, takođe, od izuzetne važnosti", ističe plavooka voditeljica.
Smjena suza i smijeha
Veliku pomoć i podršku pruža joj organizator Goran Gliho, za kojeg kaže da je vječiti pozitivac.
"Trudimo se od početka Dejana Talk Show-a da izaberemo one goste koji će biti najzanimljiviji, dovoljno inspirativni, često dinamični, nekada tužni, ali uvijek iskreni i spremni da probude ono najbolje u ljudima. Nadam se da ćemo istrajati na tom putu koji često nije posut ružama", naglašava.
Gledali smo je kako pjeva, smije se od srca, ali i kada su joj oči pune suza i trudi se da ne zaplače, jer posao se mora uraditi do kraja. Svemu tome su uzrok različite ljudske sudbine koje su nekada sretne, a nekada tužne.
"Moram priznati da kada radim emisije o ljudima koji su doživjeli strašne stvari, poput žrtve trgovine ljudima koja je svoju priču podijelila sa nama, zatim emisije o ljudima koji imaju bolesnu djecu a nemaju finansijskih sredstava za liječenje, ili ljudi koji nemaju krov nad glavom u 21. vijeku, ili osobe koje u kontejneru traže koricu hljeba, takve priče u meni,a nadam se i u drugima, izazivaju duboko saosjećanje i razumijevanje tuđih patnji te bude želju da im pružim pomoć koliko mogu. Tek tada vidimo kako je malo potrebno da budeš sretan. Kažu da ljekar vremenom postane manje osjetljiv na bolesnike, ili profesor na svaku narednu generaciju đaka. Ja to ne uspijevam. Volim posao koji radim i u svojim emisijama proživljavam svaku pojedinačnu priču ljudi koji dolaze da je ispričaju. Radujem se njihovim sretnim momentima, otpatim one tužne. Kažu da ljudi to prepoznaju, a prepoznali ili ne, to sam ja i ne smeta mi da takva ostanem", kaže Dejana.
Putovanja i morski plodovi
Kada sezona Dejana Talk Show-a završi, Dejana odmara. Njen ispušni ventil i strast su putovanja.
"Na putovanjima punim baterije i nakon haotične sezone potreban mi je mir i relaksacija uz plažu i kvalitetno štivo. Praktikujem da, kada mi poslovne obaveze dozvole, 'pobjegnem' negdje na par dana i vratim se preporođena", rekla je. Mnogi se pitaju kako održava idealnu liniju, ali za to nije zadužena hrana. Dejana kaže kako je veliki gurman, a najviše voli majčinu kuhinju.
"Volim dobru i ukusnu klopu. Nisam izbirljiva po pitanju namirnica, jedem sve, ali ako me pitate da nešto izdvojim kao omiljeno jelo onda bih se odlučila za neki morski specijalitet.Lično nisam ljubitelj kuhanja, no nije mi problem spremiti nešto kada je to potrebno, a obično bude i ukusno. Izvrsno spremam dagnje na buzaru", ističe.
Na pitanje da li je njeno srce "zauzeto" odgovorila je kratko s osmijehom: Dejana je sretna.