Po romanu "Uhvati zeca"
52

Dino Bajrović o ulozi u predstavi koja govori o tmini '90-ih: Svi mi u BiH i danas osjećamo posljedice

N. O.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Dino Bajrović dio je glumačke ekipe predstave "Uhvati zeca" koja će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu ove nedjelje, a o izazovu tumačenja čak šest uloga u ovom komadu govorio je za Klix.ba.
Bajrović u spomenutoj predstavi glumi zajedno s Amrom Kapidžić, Vedranom Božinović, Unom Kostić, Anom-Marijom Tomić te Makom Čengićem, a za Klix.ba je dao i kratki komentar o saradnji s njima te samom rediteljicom Lajlom Kaikčijom.

Također, posebno je interesantno to što Dino u ovoj predstavi tumači čak šest uloga, i kaže da je to njegov rekord.

"Meni je to dosad rekord u jednoj predstavi. Stvarno je veliki izazov, dosad sam najviše igrao četiri uloge. Ono što me je od početka pokretalo jeste sama ta priča, kao i glumačka ekipa. Publika treba sama da dođe da li sam ja to uradio kako treba. Ne samo ja naravno jer je ovo predstava o svima nama", kazao je.

Uzevši u obzir da sama knjiga govori o prijateljstvu dvije žene, kao i periodu '90-ih ističe da je autorica knjige na jedan jako lijep način predstavila svu tminu tih '90-ih godina, "ali kroz prizmu prijateljstva što u našoj predstavi jeste u fokusu".

"To prijateljstvo se zapravo stavlja ispred svega", dodao je.

Također, još jedna tema koja se proteže u samom romanu, ali i predstavi jeste period '90-ih.

"Ja sam se rodio krajem '95. godine. Ne sjećam se naravno tih dešavanja, ali mislim da zbog tog perioda svi mi i dan danas osjećamo neke posljedice - generalno u Bosni i Hercegovini. Meni je žao što je to tako, ali to su činjenice, i ko zna do kad će to tako biti", napominje Bajrović.

Za kraj se osvrnuo i na saradnju s rediteljicom Kaikčijom: "Ovo je prvi put da sarađujem s Lajlom, meni je bilo divno iskustvo. Ona je došla spremna, znala je šta radi i šta očekuje od nas. Mislim da će rezultat biti predstava koja će se igrati jako dugo".