"Kiss The Future"
10

Dokumentarac o ratnom Sarajevu Matta Damona i Bena Afflecka izbačen iz utrke za Oscara

N. C.
Filmska akademija odbacila je molbu Matta Damona, Bena Afflecka i drugih kreatora filma "Kiss the Future" da preispitaju svoju odluku kojom se dokumentarni film ne može boriti za Oscara.

Nagrađivani film koji govori o opsadi Sarajeva i donosi priču o tome kako su stanovnici grada crpili inspiraciju iz muzike U2 usred agresije. Film je prikazan u više od 130 kina, daleko nadmašujući distribuciju većine dokumentarnih filmova u kinima.

Međutim, Akademija je ocijenila da se film prikazuje dva puta dnevno na kvalifikacionom tržištu, a ne tri puta kao što je propisano pravilima Oscara.

Pismom Damon, Affleck i Sarah Anthony iz 20. augusta traže od Komisije za dodjelu nagrada i Izvršnog odbora ogranka dokumentarnog filma ponovnu procjenu prvobitne odluke Akademije o podobnosti.

"Film je prvi put premijerno prikazan u konkurenciji na Berlinalu u februaru 2023. godine. Zatim je odabran kao film otvaranja Tribeca Film Festivala u junu 2023. i Sarajevo Film Festivala u augustu 2023., gdje je dobio nagradu. Prikazivan je na brojnim drugim festivalima, a AMC je u februaru 2024. godine pušten je u kina za dvosedmično prikazivanje u 139 kina na svim većim tržištima u SAD", stoji u pismu.

Nakon mjesec dana dobili su odgovor od Akademija da je njihov apel odbijen.

"Izvršni komitet ogranka dokumentarnog filma je razmotrio apel za 'Kiss the Future". Sa žaljenjem vas obavještavamo da je žalba odbijena i da je film proglašen neprikladnim. Iako znamo da je ova vijest razočaravajuća, uvjeravamo vas da je situacija detaljno razmotrena i procijenjena. Komisija ne donosi olako ove teške odluke", poručili su.