U Milanu
67

"Dolina ćupova" će biti prikazana na najvećem svjetskom festivalu sportskog filma

I. S.
Film "Dolina ćupova" Lejla Zvizdić bit će prikazan na 42. izdanju Sport Movies & TV 2024 - Milano International Ficts Festu. Ovo je najveći i najznačajniji festivala sportskog filma na svijetu.

Direktno je selektovan za takmičarsko finale. Rediteljica i scenaristica Lejla Zvizdić kazala je za Klix.ba.

"To je velika čast. Kako za mene lično, vjerujem i za moj voljeni klub Željezničar, grad Sarajevo, ali i cijelu BiH. Tim prije što smo film snimili u skromnim finansijskim okvirima u odnosu na velike svjetske produkcije. Drugi aspekt zbog kojeg sam iznimno ponosna jeste način selekcije 'Doline ćupova'. U svjetskoj porodici Saveza sportskih televizija i slika na ekranu (FICTS) koji organizuje ovaj respektabilni festival nalazi se oko 130 članica i nagrađeni filmovi na “sestrinskim” festivalima, po defaultu, prolaze dalje na najveći festival u Milanu. To nije bio slučaj s filmom “Dolina ćupova”, iako je prikazan na dva regionalna festivala (na Zlatiboru i u Budvi) koji su članice FICTS-a, jer film na njima nije nagrađen i danas mi je čast što nije. Naime, njegovi predstavnici su mi u neformalnom razgovoru, od kojih je jedan bio vrlo neugodan, direktno stavili do znanja da im se nije dopao ratni segment filma i da ga je trebalo ispričati u jednoj rečenici."

Dodala je da je selektor festivala na Zlatiboru je išao do te granice da je historijske činjenice nazvao ideologijom, zbog čega mu je po povratku u Sarajevo uputila oštro protestno pismo.

"Nažalost, ne doživljavamo svi umjetnost kao instrument dijaloga i razumijevanja, a na sreću ima nas dovoljno dostojanstvenih koji ne pristajemo na kompromise doziranja istine i historijskih činjenica, što uključuje i njihovo zaobilaženje ili nespominjanje u filmovima. To se zove cenzura onih koji to očekuju i autocenzura onih koji na to pristaju. Stadion se u ratu nije sam zapalio i nulta dokumentaristička dužnost je bila temeljito i jasno opisati te događaje, kao najbolniji dio historije kluba, stadiona i grada, suprotno svim civilizacijskim pa i sportskim vrijednostima i postulatima", rekla je.

No, iako film na festival u Milanu nije prošao automatizmom sa "sestrinskih" festivala, "Dolinu ćupova" je za veliko finale direktno selektovao međunarodni žiri u Milanu.

"To doživljavam kao jedan vid moralne pobjede, a za festivalsku će biti izazovno boriti se jer se u kategoriji u kojoj se takmiči 'Dolina ćupova' nalazi više desetina filmova s pet kontinenata. Oni u kinematografiju ulažu daleko više finansijskih sredstava, a u ovaj film je najviše uloženo ljubavi. Ponosna sam da je međunarodni žiri prepoznao suštinu i specifičnost 'Doline ćupova' i da je kvalitetom pronašao svoj put do festivala te kategorije. Rekla bih da je sličan onom kojim je Željo uvijek koračao, teži, ali častan i jedini ispravan", zaključila je Zvizdić.

Podsjećamo, "Dolina ćupova" je historijsko-sportski dokumentarni film o FK Željezničar i njegovom stadionu Grbavica, film o entuzijazmu, ljubavi i inatu. Autorica nas u širem presjeku od 121 godine upoznaje i sa počecima razvoja fudbala u Sarajevu, prvim fudbalskim klubovima u gradu među kojima nastaje i jedan radnički, oformljen od mašinovođa Željeznica, kao i o vječnoj simbiozi sporta i kulture.

Film je naišao na sjajan prijem kod publike koja je na kraju svake projekcije priznanje ekipi filma odavala horskom izvedbom pjesme “Grbavica”. Zbog velikog interesa javnosti, na Sarajevo Film Festivalu je bila organizovana i dodatna projekcija. Zvaničnu selekciju je imao i na Paradise Film Festivalu u Mađarskoj, a na Los Angeles Movie & Music Video Awards, "Dolina ćupova" osvojila je i Počasno priznanje u kategoriji najbolje režije dugometražnog dokumentarnog filma.