Venezia Film Festival
4

Dugoočekivani nastavak "Jokera" dobio 11 minuta ovacija: Hoće li nadmašiti uspjeh prethodnog filma?

L. R.
Todd Phillips i Joaquin Phoenix (Foto: EPA-EFE)
Todd Phillips i Joaquin Phoenix (Foto: EPA-EFE)
Dugoočekivani film "Joker: Folie à Deux" jučer je premijerno prikazan na 81. izdanju Filmskog Festivala u Veneciji, a publika je ekipu nagradila aplauzom u trajanju od 11 minuta.

Reditelj filma Todd Phillips te glavni glumci Lady Gaga i Joaquin Phoenix prošetali su crvenim tepihom prije početka premijere, gdje su privukli pažnju prisutnih. Premijeri su također prisustvovala velika imena kao što su Bryan Lourd i Mike De Luca.

Phoenix se fotografisao sa fanovima, a Phillips je zamolio gošću da posudi njenu lepezu kako bi se rashladio. Ipak, najveća zvijezda crvenog tepiha bila je Lady Gaga, koja je stigla uz skandiranje njenog imena, a fotografi su se spoticali kako bi je snimili.
Joaquin Phoenix, Lady Gaga i Todd Phillips (Foto: EPA-EFE)
Joaquin Phoenix, Lady Gaga i Todd Phillips (Foto: EPA-EFE)

Jedan je fan čak pokazao natpis na kojem je pisalo: "Gaga, samo te želim zadržati neko vrijeme". Ipak, prevelika pažnja medija i fanova zasmetala je Joaquinu Phoenixu, koji je napustio kino nakon devet minuta aplauza. On i Gaga duboko su razgovarali tokom ovacija, naizgled razgovarajući o filmu.

Film očekuje svoju premijeru 4. oktobra 2024. godine. Glumac Phoenix će se vratiti kao glavni negativac, dok se Lady Gaga pridružuje glumačkoj postavi kao Harley Quinn.

Prvi "Joker" iz 2019. godine, koji je također premijerno prikazan u Veneciji i osvojio prestižnog Zlatnog lava na festivalu, postao je šesti film godine s najvećom zaradom i osvojio je Oscara za najboljeg glumca za Phoenixovu izvedbu i originalnu muziku za Hildur Gudnadottir. Dobio je ukupno 11 nominacija za Oscara, uključujući i za najbolji film, postavši prvi film DC Comicsa kojem je to uspjelo.