Festival se bliži kraju
47

Ekipe filmova "Grandpa Guru" i "Među bogovima" te serije "Bijeli put" obilježile pretposljednju večer SFF-a

L. R.
Ekipa filma "Grandpa Guru" (Foto: I. L./Klix.ba)
Ekipa filma "Grandpa Guru" (Foto: I. L./Klix.ba)
Drugi crveni tepih sedme večeri Sarajevo Film Festivala obilježile su ekipa filmova "Grandpa Guru" i "Među bogovima".

Ekipa serije "Bijeli put" koju su činili Goran Bogdan, Nina Violić Sanja Milardović i Ana Grbac, prošetali su crvenim tepihom.

Radnja serije "Bijeli put" počinje tako što nakon jednogodišnjeg nadzora i prikupljanja dokaza, inspektori u spektakularnoj akciji hapse Željka Matića Željca, nekadašnjeg člana međunarodnog narkokartela. Međutim, njegovom privođenju prethodi ubistvo policijskog načelnika, ali i pronalazak leša žene koju je hrvatska policija proglasila mrtvom prije sedam godina i čije je tijelo sahranjeno u Meksiku.

Na samom početku, crvenim tepihom prošetao je i poznati hrvatski teniser Goran Ivanišević sa suprugom Nives.

Ivanišević je danas igrao tenis u Sarajevu, povodom podrške fondacije UNIQA SEE Future talentima u sportu, ali i filmskoj umjetnosti kroz saradnju sa Sarajevo Film Festivalom i Slano Film Days. On je inače UNIQA brend ambasador koji u UNIQA SEE FUTURE Fondaciji ima ulogu mentora i uzora mladim i perspektivnim sportistima.

Crvenim tepihom večeras je prošetao i žiri takmičarskog programa u kategoriji igrani film: reditelj i scenarist Paul Schrader, glumac Sebastian Cavazza, rediteljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak, reditelj i scenarist Juho Kuosmanen te glumica i producentica Noomi Rapace.

Silvio Mirošničenko, Srđan Gino Jevđević sa suprugom Kym Adams također su bili gosti crvenog tepiha sedme večeri SFF-a, a tom prilikom predstavili su dokumentarni film "Grandpa Guru".

Film prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umjetnost njihovog pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića.

Tepihom je prošetao i dio ekipe filma "Među bogovima" reditelja Vuka Ršumovića, koji večeras ima svjetsku premijeru.

Riječ o filmu koji je snimljen po istinitom događaju iz 2015. godine, a istovremeno svojevrsna adaptacija i novo čitanje čuvene antičke tragedije "Antigona", gdje glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu.

Radnja ove drame počinje kada mlada Afganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa i saznaje da joj se mlađi brat utopio u rijeci tri sedmice ranije. Od tog trenutka ona ulazi u tešku borbu kako bi sahranila brata pod njegovim punim imenom i prezimenom, usprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenta, i statusu unutar njene partijarhalne avganistanske porodice.

SFF