Donesena odluka
123

Film o ratnom Sarajevu "Kiss the Future" ipak će biti u utrci za Oscara

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Nakon što je u septembru objavljena vijest da je Filmska akademija odbacila molbu kreatora filma "Kiss the Future" da preispitaju svoju odluku kojom se dokumentarni film ne može boriti za Oscara, sada su promijenili odluku i dali priliku da se dokumentarac o ratnom Sarajevu ipak bori za prestižnu nagradu.
Kako piše Variety, Akademija je dopustila dokumentarnom dugometražnom filmu da bude uključen u nadolazeću 97. dodjelu Oscara.

Odluka je uslijedila nakon prvobitne odluke Izvršnog odbora za dokumentarce, koji je film smatrao nepodobnim, navodeći nedostatak u ispunjavanju potrebnih dnevnih projekcija u kinima prema propisima Akademije.

U proceduralnom pregledu Odbor za dodjelu Oscara ponovno je procijenio "Kiss the Future". Vijeće je naposljetku poništilo prvobitnu odluku, navodeći prikazivanje filma na više od 100 ekrana na više tržišta kao dokaz njegove široke namjere prikazivanja, što je u skladu s ciljem Akademije da potakne iskustva gledanja filma u kinima.

Preokret naglašava trajni presedan unutar Akademije, gdje se početne odluke o podobnosti mogu promijeniti kako bi se osiguralo da se poštuje duh misije Oscara.

Reditelj filma je Nenad Čičin Šain, dok su producenti Matt Damon i Ben Affleck.

Nagrađivani film koji govori o opsadi Sarajeva i donosi priču želji humanitarca Billa Cartera da usred opsade Sarajeva privuče pažnju svjetskih medija uz pomoć benda U2. Bend je prihvatio tu ideju i tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja prenosila je intervjue s građanima Sarajeva. Nakon rata, bend U2 je 23. septembra 1997. godine održao koncert u Sarajevu.

Podsjećamo, 97. ceremonija dodjele Oscara održat će se u martu, a konačne nominacije bit će objavljene u januaru.