Bh. premijera
50

Film "Prosvjetljenje" Borisa Balte prikazan na Tuzla Film Festivalu

I. S.
Nakon svjetske premijere na Martovskom festivalu u Beogradu, film "Prosvjetljenje" reditelja Borisa Balte doživio je svoju bosanskohercegovačku premijeru 22. oktobra 2024. pred publikom Tuzla Film Festivala.

Ovaj kratki igrani film je psiho-drama s elementima komedije i donosi priču o bračnom paru koji je zapao u apsurdnu situaciju, gdje im je jedina zabava međusobno maltretiranje.

Radnja filma istražuje izvrnute vrijednosti, pogrešna shvatanja, iracionalne snove, devijantno maštarenje i izgubljenu realnost. Životi glavnih likova, koje tumače Mido Midhat Kušljugić i Jasmina Dedić-Ibrić, djeluju kao da se odvijaju negdje drugdje, dok su njihovi umovi zarobljeni u vlastitom ludilu.

Oslabljeni umovi likova nisu u stanju oduprijeti se užicima, a strast postaje jedino zadovoljenje. Čak i trenuci racionalnog objašnjenja u filmu proizlaze iz strasti za uspostavom kontrole.

"Prosvjetljenje" je producirala producentska kuća Eventus u koprodukciji sa organizacijama Magic Factory i Human, uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Producenti filma su Boris Balta i Ajša Balta, a koproducent Igor Toholj. Film "Prosvjetljenje" je dio omnibusa Dani ludila. Nakon projekcije, ekipa filma pozdravila je publiku u Narodnom pozorištu Tuzla.