Ne propustite pogledati
0

Film Srđana Vuletića "Gym" od sutra u bh. kinima: Cilj je podići svijest o nasilju, a ne ignorisati ga

FENA
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Bosanskohercegovačka kino-distribucija filma "Gym" Srđana Vuletića počinje 24. oktobra.
Scenarij potpisuju Srđan Vuletić i Mirela Trepanić (originalna priča), direktor fotografije je Darko Herič, montažer Željko Sošić, muziku potpisuje Ivan Marović, dizajner zvuka Srđan Kurpjel, kostimografkinja Katarina Pilić, a scenografkinja Vanja Nogo.

O filmu koji se bavi temom loših veza, nasilja u porodici, manjkom solidarnosti, empatije danas su govorili: autorica originalne priče Mirela Trepanić, reditelj Srđan Vuletić, glumica Dina Mušanović, glumci Edin Avdagić i  Dino Sarija.

Mirela Trepanić je kazala da je njen kratki igrani film "diličan  dan u provinciji" nastao kao diplomski rad na Akademiji scenskih umjetnosti uz mentorstvo Srđana Vuletića.

Ona je rekla da je ideju za film  dobila kad je u kafani u Gračanici slušala priče gostiju koji su pričali o tome što bi uradili da ih  žena prevari.

"U tim njihovim idejama, pričama bilo je puno nasilja. Nisu ništa uradili ali je to mene jednostavno ponukalo da razmišljam o tome kako se neko neko usuđuje da i zamišlja neko nasilje", kazala je.

Trepanić je rekla da je tad Srđan Vuletić iskazao želju da na osnovu te priče razvija scenarij za dugometražni film.

Govoreći o tome koji je značaj filma Mirela Tepanović je istakla temu filma jer je nasilje u porodici veliki problem našeg društa, ali i svijeta.

Vuletić je kazao da njegov film govori o društvu bez empatije, o društvu koje žudi za nekim herojima. Govoreći o radu na filmu "Gym", koji je trajao deset godina, Vuletić je kazao da su se na prvobitnu, jednostavnu priču nataložili slojevi.

"Pričamo priču kako agresivna manjina vrlo lako se nametne jednoj pasivnoj većini. Agresivci se vrlo lako prepoznaju i što je najgore udruže. U suštini ovo je jednostavna priča o tome da ako prepoznamo neki problem i ne reagujemo na njega taj problem će rasti i ekksplodirati nam svima u lice. Moj film nije topla ljudska priča, on nije na kolosjeku savremenog bh. filma niti su likovi filma puni duše", kazao je Vuletić.

Glumica Dina Mušanović istakla je da se u bh. društvu duboko ukorijenio stav da je nasilje nad ženama, pa i muškarcima porodična stvar. Ona smatra da živimo u društvu koje je duboko ogrezlo u nasilje.

"Nadam se da će svako nakon odgledanog filma da razmisli o tome, da se sjeti gdje je viđao takve stvari i da učestvuju u velikoj borbi protiv porodičnog nasilja, da reaguje, prijavljuje kad zna da se događa nasilje u porodici i da će da se shvati da to nije nešto što se dešava tamo nekome već svima oko nas", navela je Mušanović. Distributer filma u kinima u BiH je Obala Art Centar.