Premijerno na AJB DOC-u
39

Film "Zeleno zlato" oslikava borbu za pravdu i medicinsku legalizaciju kanabisa

N. C.
Film "Zeleno zlato", koji će biti premijerno prikazan na AJB DOC-u, predstavlja ulje kanabisa i njegovom dejstvo na zdravlje ljudi, prateći priču Mahira Očuza koji ga je koristio kao lijek.

Ovogodišnji AJB DOC, festival dokumentarnih filmova, održat će se u Bosanskom kulturnom centru (BKC) i kinu Cineplexx Sarajevo od 13. do 17. septembra, gdje će u okviru teme "Justice" kroz filmove pokazati koliko u svijetu nema pravde i progovoriti o najvažnijim pitanjima današnjice - nasilju nad Palestincima, a zatim i svjetskim ekonomskim i političkim turbulencijama.

Kako u svijetu, ni u Bosni i Hercegovini naročito nema pravde, pa se tako teško oboljeli pacijenti od multiple skleroze i drugih bolesti za koje se ulje kanabisa pokazalo kao lijek moraju za njega snalaziti ilegalno.

Dok se u Sloveniji na klinikama propisuju pripravci na bazi kanabisa za liječenje pacijenata, u Bosni i Hercegovini se isti takvi pacijenti krivično gone, što najbolje oslikava nepravedne razlike u pristupu zdravstvenoj njezi na ovom prostoru.

Već sama nabavka ulja kanabisa rizik je za pacijente da budu uhapšeni, baš kao što je privođen i glavni protagonista filma "Zeleno zlato" Mahir Očuz, čija je životna priča ispričana u dokumentarnom filmu kojeg su producirali Midhat Uzejrović i Dženan Bajrović, u koprodukciji Al Jazeere Balkans.

"Zeleno zlato" film je koji istražuje ulje kanabisa i njegovo dejstvo na zdravlje ljudi, prateći upravo Očuza koji ga je koristio kao lijek.

Dokumentarac kojem je cilj promijeniti pogled na kanabis i istaći njegov potencijal za medicinske, industrijske i ekonomske svrhe, bit će prikazan u okviru programske selekcije AJB prikazuje na ovogodišnjem AJB Doc festivalu.

Oni koji se žele upoznati sa Mahirovim liječenjem, svijetom kanabisa, njegovom medicinskom upotrebom i historijskom primjenom film mogu pogledati 14. septembra u BKC-u sa početkom u 19:30 sati. Dostupan je još određeni broj pozivnica koji je moguće rezervirati pozivom na broj 062 615 195.

Razgovori s pacijentima, ljekarima i stručnjacima daju nam uvid u dobrobiti kanabisa i pokušavaju skinuti nepravednu stigmu koja se vezuje za tu biljku.