Nekoliko projekata
29

Finansiranje i razvoj kinematografije: Kroz program Kreativne Evrope uložena su dva miliona eura

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uz završeni Sarajevo Film Festival te temu stanja bh. kinematografije koja se provlači u javnosti ovog ljeta, vrijedi istaknuti i projekte koji pomažu razvoj kinematografije, a jedan od njih je svakako potprogram Media programa Kreativna Evropa koji podupire filmsku i audiovizuelnu industriju.

U sklopu programa organizovane su tri različite sesije projekta "Suočavanje s prošlošću", što je tradicionalni dio SFF programa, a na temu brojnih neriješenih pitanja koja datiraju iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji te čiji se utjecaj osjeti i danas.

Uz ove sesije na SFF-u, razne radionice koje redovno organizuju te druge projekte potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa podupire evropsku filmsku i audiovizuelnu industriju u razvoju, distribuciji i promociji evropskih djela, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica uzimajući u obzir današnje digitalno okruženje.

Kada je riječ o ovom potprogramu i njegovom razvoju u Bosni i Hercegovini razgovarali smo s koordinatoricom Anom Bogdanović, koja nam je pojasnila koliko novca je izdvojeno za unapređenje kinematografije, govorila o saradnji sa Sarajevo Film Festivalom te generalnom značaju ovog potprograma.

Vrijednost projekata skoro dva miliona eura

"Od osam organizacija iz BiH koje su preuzele ulogu koordinatora u 2022. godini, njih 5 je to učinilo u okviru nekog projekta u okviru potprograma MEDIA. Ukupna vrijednost tih projekata je gotovo dva miliona eura. Još dvije organizacije sudjeluju u ulozi partnera u dva projekta u okviru ovog potprograma, uz vrijednost granta tih projekata od gotovo 150.000 eura", kazala nam je Bogdanović ističući da još uvijek nemaju potpune podatke za proteklu godinu.

Sarajevo Film Festival je zasigurno jedan od najznačajnijih projekata koji neke od aktivnosti realizira upravo uz podršku Programa Kreativna Evropa i potprograma MEDIA.

"S druge strane, ne treba zanemariti ni druge projekte. Drago nam je da organizacija iz BiH, Udruženje filmskih radnika FBiH, sudjeluje u projektu European Film Challenge kojim se promovira evropska kinematografija i približava se našim građanima, a s druge strane, djela bh. kinematografije se predstavljaju evropskoj publici. Naše organizacije su dio projekata fokusiranih na umrežavanje festivala, evropsku filmsku distribuciju i još mnogo drugih važnih tema", napominje.

Dalje je naglasila da bh. organizacije mogu i trebaju povlačiti i više sredstava, a da u tome ključnu ulogu igra promocija programa Kreativna Evropa, edukacija ciljne skupine, ali i predstavljanje uspješnih priča.

Još uvijek nije iskorišten puni potencijal programa

"Upravo na tome i mi, kao bh. desk, kontinuirano radimo. Uz malo odvažnosti i kreativnosti bh. organizacije će u narednom periodu zasigurno početi koristiti puni potencijal ovog programa", navodi dalje.

Značajan dio ovog potprograma su radionice koje se organizuju širom Bosne i Hercegovine.

"Bh. desk organizira radionice gotovo na mjesečnoj razini, u različitim gradovima diljem BiH. Cilj nam je dosegnuti što veći broj potencijalnih aplikanata i motivirati ih na prijavljivanje projektnih prijedloga na neki od poziva. Radionice radimo u okviru info dana kada potencijalne aplikante informiramo o specifičnom, trenutno otvorenom pozivu, a u praktičnom dijelu radionice s njima prođemo cijeli proces apliciranja, od razvoja logičke matrice do savjeta o korištenju portala putem kojeg se podnose prijave", pojašnjava.

Uz sve navedeno potprogram MEDIA potiče saradnju u cijelom lancu vrijednosti i na razini Evropske Unije, a kako bi audiovizualna poduzeća i europski sadržaji dobili na vidljivosti u svijetu njeguje talente, odakle god bili povezuje se s publikom svih dobnih skupina, posebno mlađim generacijama.