Nevjerovatno sliče
38

Glumac kojeg nazivaju bosanskim Willemom Dafoeom na SFF-u se pojavio u javnosti nakon dugo vremena

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Crvenim tepihom 30. izdanja Sarajevo Film Festivala večeras je prošetao i bh. glumac Alija Aljević kojeg porede s legendarnim Willemom Dafoeom.

On se ispred Narodnog pozorišta fotografisao zajedno s ostatkom ekipe filma "Megdan: Između vode i vatre" u kojoj su Maya Berović, Enis Bešlagić, Viktor Savić, Vojin Ćetković, Nina Seničar i drugi.

Iako Alija važi za jednu od umjetničkih legendi naše države, u našim ostvarenjima, nažalost, odavno dobija manje uloge i ne pojavljuje se često u javnosti.

Alija Aljević, Willem Dafoe (Foto: Talent agencija Zona - X)
Alija Aljević, Willem Dafoe (Foto: Talent agencija Zona - X)

Rođen je 1947. godine u Sarajevu. Treba istaći njegovu ulogu u prvoj predstavi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) pod nazivom "Sklonište". Radnja predstave je dramski situirana u fundusu zamišljenog pozorišta i reditelj i dramaturg, koji su se tu sklonili, razmatraju mogućnost stvaranja ratne predstave.

Pored njih, tu su i različiti profili likova: šef skloništa mjesne zajednice, švercer koji se trudi nabaviti sve što je ljudima u skloništu potrebno, komšinica koja mora biti u toku sa svim što se događa itd. Osim Alije, uloge u ovoj predstavi su tumačili i Miodrag Miki Trifunov, Zoran Bečić, Jasna Diklić, Senad Bašić, Nebojša Veljović, Irena Mulamuhić, Nisveta Omerbašić i Branko Ličen.

Alija se pojavio u filmovima "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića, "Mrtve ribe" Kristijana Milića, "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, kratkom filmu "Big Leap" Zulfikara Filandre, "Švedsko srce moje majke" Adisa Bakrača... Ipak, riječ je o manjim ulogama.