Dostupan u Meeting Pointu
3

Glumica Marija Škaričić o filmu "Mare": Priča o porivima koje doživljavamo kao luksuz

L. K.
Marija Škaričić (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)
Marija Škaričić (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)
Film "Mare", opisan kao "priča o porodici, slobodi i želji" te kao "senzualni portret ženske želje", do 31. januara dostupan je na online platformi kina Meeting Point. U razgovoru za Klix.ba hrvatska glumica Marija Škaričić govori o poruci koju ovo ostvarenje nosi.

Trostruka dobitnica nagrade Srce Sarajeva za najbolju glumicu Marija Škaričić kaže kako ju je film "Mare" povezao s mnogim ženama koje su u glavnom liku ostvarenja prepoznale sebe.

"Bilo je predivnih žena u publici, koje su imale potrebu govoriti o tome koliko je film utjecao na njih, koliko su prepoznale sebe i svoja pitanja. Govorile su o temama koje su ih dirnule. To su rijetko iskreni i živi susreti s meni posve nepoznatim osobama. Bila sam oduševljena i ganuta prisjetiti se koliko je lijepo povezati se i podijeliti nešto iznutra. Pogotovo u ovim okolnostima distanciranja u kojima izolacija može vrlo lako postati opasna duševna navika", govori Škaričić.

"Mare"

Film "Mare" govori o ženi koja nikada nije letjela avionom, iako živi pored aerodroma sa suprugom i troje djece. Voli svoju porodicu, ali se ponekad osjeća kao stranac u vlastitom domu. Žudi za promjenom i nepoznatim, često posmatra avione koji lete iznad nje. Uskoro se u susjednu kuću useljava stranac, što mijenja njenu svakodnevnicu.

Rediteljica Andrea Štaka je u više navrata ispričala kako je ulogu pisala prema Mariji, kazavši kako je željela napisati ženski lik u toj dobi, krenuvši od prostora koji joj je bitan i poseban. Priča je usko povezana s Dubrovnikom, jer je rediteljica scenarij pisala dok je boravila u ovom gradu.

"Drago mi je da smo snimile ovaj film, mislim da se Andrea uspjela izraziti onako kako je željela i sretna sam što sam imala priliku pridonijeti tome. Ono čime se ona bavi je vrlo suptilno i intimno, to su pitanja i porivi koji se često doživljavaju kao luksuz, jer 'pa šta ti fali? sve imaš!'", smatra hrvatska glumica.

Dodaje kako joj se često dešavalo da nema pravo tražiti više jer joj je sve u životu "lijepo i dobro", a opet, često je sama sebi nedostajala.

"To je nešto čime bismo se trebali imati pravo pozabaviti. Ali u svijetu u kojem je stalna bitka za opstanak i plaćanje računa, pogotovo uz sve što se dešava danas, to se zaista može činiti suvišnim. A nije, tu je i prirodno je, ljudski je", kaže.

"Mare" je moguće pregledati na online platformi kina Meeting Point do 31. januara. Škaričić pozdravlja odluku kina da stvori platformu putem koje je iz sigurnosti doma moguće gledati najnovija ostvarenja koja bi inače bila prikazivana samo u kino salama.

"Iako je situacija za mnoge katastrofalna, dobra vijest je što se nešto radi, sve ipak nekako ide dalje - makar u neformalnim uslovima. Ljudi se snalaze kako znaju i umiju i kreativnost je ono što me uvijek iznova fascinira. Nadam se samo da ćemo se što prije vratiti u kakvu-takvu normalu", govori.

Škaričić je trostruka dobitnica nagrade Srce Sarajeva
Škaričić je trostruka dobitnica nagrade Srce Sarajeva

Nadovezuje se govoreći kako sebe smatra sretnicom jer nije imala problema kada je riječ o poslu, odnosno nije morala otkazivati rad na projektima: "Radila sam i živjela svoje, stvarno imam na čemu biti zahvalna".

Proteklu godinu opisuje kao vrlo zanimljivu, ističući kako je rasturila mnoge iluzije o sigurnosti. Osim toga, 2020. joj je uklonila svaku potrebu da bilo šta dugoročno planira: "Što se posla tiče, čeka me još jedan semestar na Akademiji sa studentima i nastavak snimanja debitantskog filma Dubravke Turić. Nadam se da će sve to ići po planu. Šta bude - bit će".