Nije htio šutjeti
98

Gromoglasan aplauz za Javiera Bardema zbog komentara o Gazi: "Nema opravdanja"

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski glumac Javier Bardem osudio je izraelsku vladu zbog činjenja "zločina protiv čovječnosti" u Gazi, apelirajući na međunarodnu zajednicu da pozove na odgovornost te je istovremeno istaknuo da nema opravdanja za kaznu koju trpi palestinsko stanovništvo.

Bardem se tokom konferencije za novinare na Filmskom festivalu u San Sebastianu osvrnuo na situaciju u Gazi priznavši da nagradu koju je dobio neće moći proslaviti.

"Ono što se dešava u Gazi je potpuno neprihvatljivo, strašno je, dehumanizirajuće. Vjerujem da je ova izraelska vlada najradikalnija vlada koju je Izrael ikada imao", poručio je glumac.

Bardem je nastavio kazavši da vjeruje da vlada Izraela "čini zločine protiv čovječnosti".

Napomenuo je da napadi 7. oktobra koje je predvodio Hamas ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje Palestinaca dok je izraelske napade definirao kao "potpuno nedopustive, strašne i dehumanizirajuće", objavio je magazin Variety.

"Očigledno, grozni, strašni i za osudu napadi 7. oktobra ne opravdavaju ovu ogromnu kaznu koju trpi palestinsko stanovništvo", dodao je.

Potom je posebno pozvao zemlje Zapada da preispitaju svoju bezuslovnu podršku Izraelu te pozvao Međunarodni krivični sud (ICC) da odgovorne pozove na odgovornost.

"Nekažnjivost koju trenutna izraelska vlada uživa u svojim akcijama u Gazi i na Zapadnoj obali mora se promijeniti. Mislim da zemlje poput Sjedinjenih Država, Njemačke i Engleske posebno moraju preispitati svoju bezuslovnu podršku kada vidimo zločine. Zabrana ulaska hrane, vode, lijekova i struje, kako kaže UNICEF, je rat protiv djece i nastavlja ovu traumu generacijama", naveo je dalje.

Oskarovac je kazao kako sumnja da će išta kaže promijeniti bilo šta, ali kako vjeruje da kao društvo imamo "moralnu i etičku obavezu da osudimo ono što smatramo nepravednim".

"Ono što kažem neće promijeniti apsolutno ništa, ali vjerujem da legitimno pravo da se kritikuje bilo koju vladu ili državu nema nikakve veze sa optužbama za antisemitizam", dodao je.

Bardem je nakon izjave dobio gromoglasan aplauz novinara u prostoriji.